top of page

10 geboden bij een kraambezoek





Yesss, de baby van je beste vriendin is geboren, of misschien ben je net tante geworden van een prachtig nichtje. Whatever, je staat te trappelen om dit kleine wezentje in je armen te nemen en haast je naar de auto richting het ziekenhuis. Of anno 2021 naar het huis, want tot nu toe zijn ziekenhuisbezoeken in de meeste gevallen nog een no - go. Houdt je hier dan ook aan. ;)


Maar misschien hou je best eventjes halt. Want een pasgeborenen bezoeken lijkt misschien iets vanzelfsprekend, het is het niet. Er zijn vele factoren waar je misschien zelf niet stil bij staat.


Daarom is Smotherhoods er. Check even de volgende tien geboden voor je de (ziekenhuis)kamer binnenstormt, want ze zijn echt wel van levensbelang.


1. Het gaat om hen, niet om jou.

Uiteraard kan je niet wachten om de baby in je armen te sluiten en 10.000 foto’s te maken met deze prachtige nieuwkomer. Misschien heb je zelf kinderen en heb je een hele lijst aan tips and tricks voor de kersverse ouders. Maar onthoud even dat dit om hen draait en niet om jou. Zij zijn de sterren van de show. Dus heb begrip als ze aangeven dat ze liever nog niet hebben dat iedereen zomaar het kindje vasthoudt of dat ze liever hebben dat je even moet wachten als de baby huilt.


Hoe goed je het ook bedoeld, deze ouders zijn nog maar net mama en papa geworden. Hun leven is veranderd. Laat hen hiermee leren omgaan voor ze jou er nog moeten bij pakken.


2. Neem het hen niet kwalijk

Neem de kersverse ouders het ook niet kwalijk als ze – naar jouw mening – te weinig oog voor jou hebben. Ze doen hun uiterste best, geloof me. Maar soms is het kraambezoek echt een hele opgave voor de ouders. Neem het niet te persoonlijk op.


Sommige mama’s vinden het geen probleem en zullen dit zelf aangeven. Maar de mama’s die eigenlijk op zijn van de bevalling zullen dit niet gemakkelijk toegeven omdat ze hun bezoek niet willen teleurstellen. Heb hier dus zeker oog voor.


De kersverse ouders appreciëren je bezoek, ze zijn blij dat je er bent. Maar deze mensen hebben zonet, zowel fysiek als mentaal, er een hele rollercoaster op zitten. Als je merkt dat de mama het bijvoorbeeld moeilijk heeft zeg haar dan dat je het begrijpt en dat ze je belt wanneer ze weer alles iets of wat – in de mate dat dat mogelijk is!- onder controle heeft. Je zult zien dat ze echt wel belt en het nadien veel vlotter zal gaan.


3. Geef een seintje

Oké, het lijkt misschien maar een klein detail, maar bel eerst voor je langs gaat of stuur een berichtje of het past.


Nog geen 24 uren nadat ik een kind ter wereld gebracht had zaten er rond mijn ziekenhuisbed zo een 25 man, ik overdrijf niet! Ik voelde me zo verloren en had totaal geen besef van wat er allemaal gebeurd was. Ik durfde niemand weg te sturen en daar heb ik vandaag de dag nog spijt van. Ik had het gevoel alsof iedereen rond mij aan het babbelen was, maar ik kon geen enkele conversatie volgen. Verschrikkelijk was dat.


Toen ik uit het ziekenhuis was werd ik dan ook even streng voor mezelf, mijn dochter en mijn gezin. Bezoek mocht enkel komen na een telefoontje en het werd netjes gepland op de kalender. Maximum twee shiften per dag en pas na 14 uur. Zo kreeg ik ons leven weer stilaan onder controle.


4. Niet gezond? Niet welkom sorry!

Deze is zo vanzelfsprekend en toch lijken sommige mensen het te vergeten. Neen het is geen goed idee om op kraambezoek te komen als je koortsig bent of zelf maar een verkoudheid hebt. Bespaar je de moeite en stel je bezoek uit tot je 100 % gezond bent. Zeker in tijden van covid - 19 is dit zeker geen klein detail ...


5. Snoep of eten, blijft gelijk.

Super lief dat jullie iets willen geven aan de kersverse mama. Met bloemen ben je niet veel. Wil je graag iets praktisch geven? Zorg dan voor eten. Eerst en vooral is het ziekenhuiseten niet echt een culinaire hoogstand en daarnaast kunnen die chocolaatjes handig zijn tijdens de lange uurtjes tijdens de nachtvoedingen door. Bedankt! Maar ook een ovenschoteltje is praktisch. Zo hebben de kersverse ouders al één taak op hun to do - lijstje dat ze dankzij jou kunnen schrappen.


6. Wees hulpvaardig in functie van de mama

Het is super lief dat je wilt helpen. Mama’s geven niet graag toe dat ze hulp nodig hebben, laat staan dat ze er om vragen. Als je wilt helpen of je merkt dat jouw vriendin wel wat hulp kan gebruiken stel je dan steeds de vraag welke hulp zij nodig lijkt te hebben, niet de hulp die jij denkt dat nodig is.


Stel haar vrijblijvend voor om de baby te dragen zodat de mama even rustig kan gaan douchen. Zoiets klein kan een wereld van verschil maken. Vraag naar het boodschappenlijstje of vraag of je kan helpen met wat strijk.


Neem ook niet zomaar aan dat als een mama je vriendelijk bedankt maar toch ‘neen’ antwoord, dit niet wilt zeggen dat ze de hulp niet kan gebruiken of je niet wil laten helpen. Toegeven en hulp aanvaarden is ontzettend moeilijk voor de mens, inclusief de nieuwe mama.

7. Let op de toon van je vraagstelling

Je bent nieuwsgierig en geïnteresseerd en dat is fijn. Maar let op de toon waarmee je dingen vraagt. Nieuwe mama’s zijn sowieso extra gevoelig aan druk van buitenaf, alsof mama worden je zo onzeker maakt. Als jij daar dan nog eens de vraag stelt a la ‘je geeft toch borstvoeding?’ of ‘je kon het toch zonder epidurale?’, dan is het hek helemaal van de ban.


Vraag liever hoe de mama zich voelt, fysiek en emotioneel. Zo een vragen zijn veel aangenamer.

8. Maak geen opmerkingen over de stand van het huishouden of hoe zij eruit ziet

‘Oei, dat ziet er hier uit alsof het dringend gestofzuigd moet worden. Met een baby heb je het vast te druk, zal ik het even doen’.

Moet ik mezelf verder verantwoorden waarom deze vraag ontzettend ongepast is?


9. Raad is fijn, maar laat je beoordeling achterwegen

Het is fijn om vriendinnen te hebben die het al een keer eerder gedaan hebben en die vol goeie raad en tips zitten. Maar let op: elke mama doet het op haar manier. Je mag dus gerust beargumenteren waarom jij koos voor borstvoeding, maar als de mama voor kunstvoeding kiest hoef je dit niet te blijven doen. Ook al ben je misschien niet akkoord met de manier waarop een ander het aanpakt, jouw mening of beoordeling hoort hier niet thuis.

10. Kom zeker terug

De mama zal ontzettend blij zijn je te zien. Maar probeer toch een beetje te letten op de tijd die je besteed aan je bezoek. Ook al zijn er dingen waar jij anders tegenover staat of ben je niet met alles akkoord, ook al wil je graag de baby knuffelen maar liet de mama dit nog niet toe. Vergeet dan niet om na een tijdje nog eens een bezoekje voor te stellen.


Je zult meteen merken dat de nieuwe mama al een pak rustiger is geworden.



Zo, nu ben je volledig klaar voor een geweldig eerste bezoekje aan de nieuwe baby in je leven. Geniet er met volle teugen van. En oh ja, er staat geen limiet over het aantal keren dat je expliciet mag benadrukken hoe schattig die kleine baby wel niet is. En hoe fantastisch de nieuwe ouders het gedaan hebben!

224 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page