top of page

10 Redenen waarom een doula een meerwaarde is!

Bevallen met een doula, het is een fenomeen dat afkomstig is uit Amerika, maar ook hier in België zie je het meer en meer verschijnen. Wat is het, waarom is het er én hoe verloopt het in de praktijk?

Credits: Doulagraaf.be


Wij hadden het geluk om een Doulagraaf (doula + geboortefotograaf) te mogen hebben bij onze bevalling van Max. Waarom ik vind dat elke mama een doula zou moeten hebben bij haar bevalling? Ik som maar liefst tien redenen op!
​1. Een doula is is een bevallingscoach die jou en je partner emotioneel, fysiek en mentaal ondersteunt. Ze verricht geen medische handelingen (daarin zit het grote verschil met een vroedvrouw) maar ze is er op alle andere vlakken voor jullie én ook zij heeft een opleiding achter de rug. Je dus rekenen op haar kennis en ervaringsdeskundigheid.

Tijdens de nageboorten bleek mijn placenta niet te willen lossen. De vroedvrouwen in het ziekenhuis hielpen met duwen, wat verschrikkelijk veel pijn deed. De gynaecoloog en assistenten waren daar onderaan druk bezig tot ze aangaven even te wachten en straks terug te keren. Ik stelde aan één van de vroedvrouwen; wat als de placenta niet loslaat? Maar zij zei me dat ik me geen zorgen moest maken. Toen de kamer leeg was zei mijn doula dat als de placenta niet spontaan zou lossen ik onder narcose zou moeten om deze er te laten uithalen. Niet veel later werd er ook beslist mij onder narcose te doen. Dankzij mijn doula was ik hierop voorbereid en daar ben ik haar nog steeds dankbaar om.


 

​2. Een doula is er vanaf het begin van de zwangerschap tot daarna.

Vanaf dat je zwanger bent kan je starten met het doula traject. Maar indien je dit later wil kan het in vele gevallen ook. Je hoeft nooit een heel traject te volgen. Vele doula's bieden pakketten aan zodat jij zelf kan selecteren waar je nood aan hebt. Doula's vind je overal in Vlaanderen. Wil jij graag begeleidt worden door een doula? Check dan deze website. 

​3. Een doula stelt met jouw een geboorteplan of geboortewensen op. Hierdoor denk je bewuster na over hoe jij je bevalling wil beleven.

Bij mijn eerste bevalling heb ik deze gewoon ondergaan. De tweede zwangerschap heb ik veel bewuster meegemaakt. Ik vond het dan ook belangrijk om bij mijn tweede bevalling de regie in eigen handen te nemen. Neen ik wilde niet bevallen in de beugels. En ik wilde geen epidurale verdoving. Dankzij onze doula heb ik hier bewuster over nagedacht en beslissingen in genomen.


 

​4. Een doula bewaakt jouw grenzen.

Een geboorteplan hebben is één ding, maar in de hitte van het moment was ik niet in staat om voor mezelf op te komen. Gelukkig had ik Cynthia die duidelijk maakte aan de vroedvrouwen wat ik wel en niet wilde. Zo wilde ik graag op handen en knieën bevallen (nadat bleek dat ik niet in bad mocht bevallen). Mijn doula was diegene die mijn wensen bleef uitspreken terwijl ik weeën aan het opvangen was.Credits: Doulagraaf.be 

​5. Je hebt zelf minder angsten en spanning omtrent de bevalling.

Doordat de doula je al vroeg begeleidt zal jij ook beter voorbereidt zijn op de bevalling. Hierdoor zal je als aanstaande mama veel minder angsten of spanning hebben naar de bevalling toe. Toen ik vernam dat ik een inleiding zou krijgen hoorde ik overal dat een inleiding gepaard gaat met een epidurale, aangezien een inleiding pittig is. Ik had meteen bang want een epidurale zou mijn badbevalling in gevaar brengen. Maar Cynthia stelde me gerust dat we samen ons best zouden doen om te bevallen zonder epidurale, en ze hield zich aan haar woord. :-)


 

​6. Omdat wetenschappelijk onderzoek er niet om liegt ...

Volgens wetenschappelijk onderzoek (Dr. Marshall Klaus & Dr. John Kennel) ontstond het zogezegde doula - effect. Men spreekt van 50 % minder keizersneden, een kortere duur van bevallingen, minder gebruik van inleiden en zelfs 60% minder verzoeken tot epidurale. Dit allemaal alleen al door de aanwezigheid en begeleiding van een doula.


 

​7. Een doula blijft de hele bevalling aan je zijde staan.

Bij mijn eerste bevalling werd ik ontvangen door vroedvrouw Krisje. Maar na 15 uur was ze weg, haar shift was voorbij.


Bij mijn tweede bevalling moest ik om acht uur 's morgens in het ziekenhuis zijn voor de inleiding. Tien minuten later lag ik alleen op de kamer met mijn echtgenoot aan de monitor. Om de twee uren zou er iemand komen kijken ... Want zo verloopt een bevalling nu eenmaal. Vroedvrouwen hebben niet de tijd om bij je te blijven tijdens jouw bevalling.


Een doula blijft aan je zijde staan, letterlijk en figuurlijk. Vanaf het begin dat jij haar opbelt totdat jij bevallen bent en zelfs daarna. Hierdoor kan jij altijd op iemand rekenen, naast je partner dan. 

8. Een doula coacht jou doorheen de bevalling.

Tijdens mijn eerste bevalling had ik mijn echtgenoot aan mijn zijde. Hij deed zijn uiterste best, maar eerlijk, hij had geen idee wat of hoe hij me kon helpen. Zoals ik al zei veranderde de vroedvrouwen in het ziekenhuis constant. Ik herinner me nog dat op het moment dat ik aan het persen was er plots drie vroedvrouwen daar tussen mijn benen stonden mee te kijken zonder dat ik enig idee had wie zij waren. Die allereerste vroedvrouw, Krisje, die heeft me effectief geholpen. Maar zoals ik al zei, na 15 uur was ze weg.


Mijn doula was er vanaf het begin tot het einde. Met tips en tricks. Met motiverende woorden. Met informatie. Op een bepaald moment begonnen de weeën echt stevig te worden. Je kent het wel, zo een kantelpunt. Ofwel vraag je epidurale ofwel bijt je nog even op je tanden. Wel op dat moment kwam Cynthia met haar kammetje. Ze gaf me de tip dit stevig vast te nemen tijdens het opvangen van een wee zodat de pijn ergens anders zou worden waargenomen. Ik ben haar nog steeds dankbaar voor dat moment.


 

Credits: Doulagraaf.be

9. Maar de doula coacht ook jouw partner!

Als ik vertel over mijn ervaring met een doula krijg ik al snel de reactie; oh nee zene, ik zou dat niet willen dat iemand de taak van mijn echtgenoot overneemt. Dan komt mijn echtgenoot er tussen en vertelt hij net dat hij zich dankzij de doula veel betrokkener voelde bij de bevalling. Want niet alleen ik werd door Cynthia gecoacht, ook Wesley. Zelfs toen ik weg gebracht werd voor onder narcose te gaan bleef Cynthia bij Wesley en Max. Om hem te steunen. En daar ben ik nog steeds ontzettend dankbaar voor. Dat er iemand was voor hem.


 

10. Ik kijk veel positiever én bewuster terug op mijn bevalling.

Ik heb er nu twee bevallingen op zitten en eerlijk? Die van Max was een ontzettend grote uitdaging die niet van een leien dakje ging. Maar dankzij de ondersteuning van mijn doula heb ik deze bevalling niet alleen bewuster meegemaakt, ik had echt het gevoel dat ik de touwtjes in handen had. Niet de vroedvrouwen in het ziekenhuis, niet de gynaecoloog. Ik. Ik heb dan misschien wel wat tegenslagen gekend tijdens deze bevalling, maar ik zou ze zo terug doen. Want god wat een prachtige weg was het. En geloof me, die doula speelt hier een grote rol in.Credits: Doulagraaf.be76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page