10 tips bij het leggen van een geboortelijst

Een van de leukste dingen bij het zwanger zijn: de geboortelijst leggen. Het onbeperkt shoppen zonder te moeten betalen, een mens zou van van minder blij worden. Gewoon losgaan en kiezen. Van in de ene gang naar de andere spurten, de leukste dingen noteren en klaar.
Of toch niet? Helaas, ik moet je teleurstellen. Een geboortelijst leggen is fantastisch, maar ook zo vermoeiend. Voorzie hier toch maar enkele uurtjes voor. Wij dachten er op een uurtje vanaf te zijn. Maar in praktijk deden we er zo een drie uur over. Gelukkig sloot de winkel, anders hadden we er waarschijnlijk veel langer aan gezeten.
Ik ben geen expert in het leggen in een geboortelijst. Zeker niet. Maar ik heb wel een paar dingen geleerd. Ook heb ik fout gemaakt en ik hoop met deze tien tips jullie te behoeden van de fouten die ik maakte.
Dus hier gaan we. Mijn eerste tips. Heb je er iets aan gehad? Of heb jij nog leuke tips? Laat het me dan zeker weten door een reactie achter te laten.
1. Start met een checklist
Oké, we starten meteen met een cliché. Hoeveel keer heb je deze al gekregen? Maar ik moet toegeven, hij is waar. Wij zijn zonder vertrokken. We maakten een afspraak bij Dreambaby en gingen onvoorbereid de winkel binnen. Dit was dan ook meteen onze eerste grote fout. De verkoopsters hebben ons ontzettend goed geholpen, maar we moeten ook eerlijk zijn: een verkoopster blijft een verkoopster. Dus met hun goed opgeleide, geoefende praatjes smeren ze een heleboel onnodige dingen aan. Want ouders in wording zijn een perfect duo slachtoffers, althans dat waren wij.
Een checklist kan je super makkelijk vinden op internet. Gewoon even googelen en druk er eentje af. Het kan misschien gênant lijken om met zo een checklist de winkel binnen te stappen, maar het is echt een top uitvinding. En je gaat echt niet het eerste koppel zijn dat met zo een checklist binnenkomt.
Afgedrukt, dus klaar is kees? Neen hoor. Ga door naar mijn tip nummer twee voor je effectief naar de winkel vertrekt.
Een handige checklist van Kind en gezin vindt je hier .
2. MBI - doe research
Maak kennis met de MBI of 'Mom bureau of investigation'. Als je gestart met stap één, het opzoeken van een checklist, lees je deze ook eerst best effe na. Begrijp je alle woorden? Het lijkt misschien grappig maar ik had echt geen idee wat het verschil was tussen een Aerosleep en een Anglecare. Een voorbereide mama is er twee waard, dus ook deze tip is zo belangrijk.
Heb je zelf alles nagelezen op de checklist? Verdiep je dan verder in de wereld van babyspullen. Dit kan op verschillende manieren. Doe deze dan ook effectief. Op het einde van de rit zal je me dankbaar zijn, net zoals je bankrekening.
Niets is zo irritant als mensen die het allemaal beter lijken te weten. Geloof mij, daar heb ik ook een hekel aan. Maar soms is het zoveel beter om gewoon te luisteren naar de mensen in je omgeving. Luisteren kan nooit kwaad. Overloop je checklist met vriendinnen die je zijn voorgegaan. Bespreek elk materiaal of meubel en vraag hun ervaringen. Waarom zijn ze van bepaalde dingen tevreden? En waarom van andere dingen net niet? Je hoeft hen daarom niet persé te geloven of hun uitleg te aanvaarden. Maar neem het wel mee in je achterhoofd. Zo kan je tijdens het leggen van de geboortelijst hun argumenten ook bespreken met de verkoopster. Als die jou dan nog kan overtuigen van het tegendeel, doe je lekker je zin.
Wij waren er bijvoorbeeld van overtuigd een autostoel te nemen die draait. Onze vrienden hadden deze en waren hier heel tevreden van. Daarom kozen we ook voor net dezelfde. Nog geen dag spijt van gehad.
Voor een draagzak hadden we bijvoorbeeld te weinig research gedaan. Zo kochten we op aanraden van een verkoopster een Babybjörn. Bleek dit het minst ergonomische exemplaar ter wereld te zijn!
Ga opzoek naar recensies op het internet. Heb je interesse in een bepaald merk? Zoek dit dan op. Lang leven het internet waar mensen ongegeneerd hun mening durven geven. Maak hier dan ook gebruik van.
3. Voorkeursartikelen
Bij het leggen van een geboortelijst krijg je meestal ook de kans om voorkeursartikelen aan te duiden. Voorkeursartikelen zijn dingen die bovenaan de geboortelijst komen te staan. Mensen die je graag een cadeau willen doen, zien deze artikelen als eerste. Samengevat; ze zijn het belangrijkst.
Hoe kies je nu wat een voorkeursartikel is en wat niet? Simpel. Wat heb je dringend nodig. Er zijn bepaalde zaken die je meteen in huis moet hebben als de baby geboren is. Denk maar aan de buggy of de maxi cosy. Die oh - zo - schattige - rammelaar, die kan wel even wachten. Kijk dus goed wat dringend is. Soms geef je de geboortelijst ook best op voorhand. Er zijn mensen die de lijst pas bekend maken met de geboortekaartjes, maar het kan echt handig zijn om hier niet mee te wachten.
Wij gaven onze geboortelijst op voorhand aan dichte familie zoals ouders en grootouders. Dat waren ook diegene die iets meer uitgaven en graag een buggy wouden cadeau doen of het park. Deze dingen zijn best handig om op voorhand klaar te hebben staan.
Extra tip: als je zelf dingen op voorhand aankoopt, zet deze dan ook op de lijst. Zo profiteer je van korting en wordt ook dat bedrag geteld bij je uiteindelijke 'cadeaubon'.
4. Nodig of onnodig ?
Als nieuwe mama wil je echt A-L-L-E-S, maar dan ook alles hebben. Alles wat je tegenkomt moet je gewoon hebben. Maar net daarom is het belangrijk jezelf hiervoor te beschermen. Nadat je de voorkeursartikelen hebt aangeduid, is het nog niet gedaan. Dan komt mijn vierde tip: maak een onderscheid tussen nodige zaken en leuke hebbedingen. Want ja dat super schattige knuffeldoekje zou leuk zijn om te hebben, maar zo een tien verschillende is misschien een beetje te veel van 't goeie, niet?!
Start vanuit de basis: een wieg, een park, een buggy, een autostoel, een maxi cosy,.. Het zijn zowat de standaard dingen die je zeker moet hebben. Maar denk ook bij andere zaken verder na. Is het nodig om zo een speciale luieremmer aan te kopen? Of gooien jullie de luiers toch liever gewoon in de vuilbak? Het zijn dingen die je zelf moet bepalen. Maar ook hier is raad van andere altijd mooi meegenomen.
Wij kochten bijvoorbeeld twee luieremmers. Want de eerste maanden zou Annabel bij ons op de kamer liggen. Dus leek het ons wel handig om 's nachts ook zo een emmer te hebben. Overdag verschoonde we haar beneden. Ook daar moesten we dan een emmer hebben. Maar in realiteit hebben we nu nog een ongebruikte Korbell staan. Want de luiers 's nachts werden gewoon (uiteraard gesloten) naast ons bed gegooid en 's morgens meegenomen naar beneden.
Is het nodig om een verschoontafel aan te kopen of leg je liever een verzorgingskussen op de tafel? Het zijn dingen die jullie als ouders bepalen.
Hebbedingetjes zijn zeker leuk om de lijst mee aan te vullen. Maar probeer toch meer nodige zaken aan te bieden!
5. Focus niet enkel op 'new born'
Het is doodnormaal dat je als zwangere vrouw een beeld in je hoofd hebt van een kleine schattige baby. Je denkt nog niet meteen aan een kruipende of zelfs lopende peuter. Maar toch is het best handig om niet enkel te focussen op de eerste periode. Denk verder na. Want een kind krijgen is duur, er eentje onderhouden ook.
Dat schattige wezentje in je hoofd - geloof me of niet - groeit en wordt groot. En ook die dingen kosten geld. Een stom traphekje bijvoorbeeld kan al tot over de 70 euro gaan. Waarom er dan geen op de lijst aanbieden? Oké, je kan dat cadeau misschien niet direct gebruiken, maar je gaat nadien eens zo blij zijn.
Wij hebben dit veel te weinig gedaan. Onze lijst was - raar maar waar - snel opgekocht. Hadden we dan maar onze lijst aangevuld met dingen voor 'later'. Het zou ons alvast wat centen hebben bespaard.
6. Let op met kleertjes
Een van de gevaarlijkste dingen voor een zwangere vrouw? Babykleding. Niets kost teveel geld. Want hoe schattig is dat leuke rompertje niet? En hoe leuk zijn die sweaters?! Geloof mij, babykleding, het is gevaarlijk.
Bij Dreambaby mag je ook kledij op de lijst zetten. Dus ik liet me volledig gaan. Mensen hebben mij toen genoeg verwittigd: let op met kleding kopen op voorhand. Maar ik had er - uiteraard- geen oren naar. Ik deed gewoon lekker mijn ding. Dus zag ik een leuke outfit kocht ik hem, of zette ik hem op de lijst.
Je hebt geen idee hoe je baby er zal uitzien, ook al heb je in je hoofd een beeld voor jezelf gevormd. Doe daar dan nog die schattige outfit bij en je 'beeld' zit goed. Maar bij de geboorte krijg je een heel andere baby (veel mooier dan je ooit had kunnen dromen) en dan bestaat de kans dat je kindje niet staat met de dingen die jij ooit zo schattig vond.
Mijn dochter stond als baby totaal niet met tutu's of rokjes. In leggings daar in tegen stond ze magnifiek. Haar pamperkontje kwam er zo schattig in uit. Daarom heb ik een heleboel tutu's splinternieuw moeten doorverkopen. Als Annabel geboren was heb ik er in de eerste periode geen meer gekocht.
Daarnaast moet je ook rekening houden met seizoenen. Mijn dochter werd geboren in juli, midden in de zomer. Door de hittegolf van dat jaar droeg ze bijna nooit echte outfits. Vele spullen liggen dus nu splinternieuw opgeborgen op zolder.
Baby's groeien ook. Sommige heel snel, andere dan net weer niet. Koop dus niet teveel op voorhand. Annabel heeft lang blijven steken in maatje 56. Alle zomerkleedjes maatje 60 waren dus niet van toepassing. Koop dus zeker niet op de groei, want elk kind is anders.
Tot slot krijg je ook super veel kleertjes van vriendinnen of andere mama's. Het lijkt je misschien leuk om kleding zelf te kopen, maar een gekregen legging is evengoed als een nieuwe.
6. Bespaar niet op kwaliteit maar blijf alert.
Over één ding zijn we het eens: besparen op kwaliteit: not done. Maar blijf toch alert. Een autostoel mag niet te goedkoop zijn en ook een buggy moet van sterke kwaliteit zijn. Zeker omdat je hier meer dan een half jaar mee wilt rondrijden.
Ga er niet zomaar van uit dat het duurste het beste is. Want dit is niet altijd zo.
Zo hadden wij bijvoorbeeld gekozen voor een Bloom eetstoel. Fancy en ontzettend duur. Een totaalbedrag van bijna 700 euro. Toch staat er in onze keuken een eetstoel van de Ikea, totaalprijs: acht euro. Zo een Bloom was inderdaad mooi en zal best wel oké zijn, maar wat een gedoe. Vanaf Annabel startte met groentepapjes moesten we de hele stoel uit elkaar halen om hem proper te krijgen. Die stoel van de Ikea proper krijgen duurt zo een vijf seconden. Dus het duurste is daarom niet altijd het beste.
Ik val in herhaling: maar ben je al mee dat research kei belangrijk is?!
7. Groot en klein, is voor iedereen fijn
Het voelt in het begin allemaal een beetje vreemd, zo een dure dingen op de geboortelijst zetten. Alsof je ervan uitgaat dat mensen zoveel aan je zouden willen spenderen, of in dit geval aan je kind. Maar je zou er echt van verschieten wat mensen spenderen aan een geschenk. Dus hoe vreemd het ook is, zet gerust dure dingen op de lijst.
Je hebt meestal ook de mogelijkheid om te werken met schijven. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld een deel bijleggen bij een duurder item. Handig toch?!
Maak dezelfde oefening in de omgekeerde richting. Zorg ook voor kleinere, minder dure cadeautjes. Houdt rekening met alle budget. In mijn vrije tijd geef ik danslessen. Er waren dan ook een heleboel kindjes die iets cadeau wouden geven van de geboortelijst. Speelgoedjes en pyjamaatjes. En het heeft me zo verteerd dat ook deze mensen moeite hadden gedaan om iets te willen geven. Want uiteindelijk ben ik maar gewoon hun dansjuf.
Vaak hebben mensen ook een budget in hun hoofd. Zo een kleinere cadeautjes vullen dan ook mooi aan.
8. Je hebt nooit genoeg
Ik wou dat ik deze tip mezelf had gegeven. Wij hadden absoluut te weinig op onze lijst staan. Zorg dus dat je geboortelijst goed gevuld is. Het kan echt geen kwaad om een te grote lijst te hebben. Wat niet aangekocht is blijft gewoon staan. Nadien beslis je zelf wat je met de 'overschot' doet. Koop je de spullen zelf aan? Of laat je de spullen liggen? Bij Dreambaby doet niemand er moeilijk over.
Check dit wel eerst in de voorwaarde van de winkel waarbij je de geboortelijst wilt leggen!
9. Tweedehands
Tot voor kort associeerde ik tweedehands met vies, vuil en oud. Tot ik zelf kledij van Annabel begon te verkopen. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open: de wereld van tweedehands spullen.
Via Facebook vind je groepen waarin mensen dingen verkopen. Van speelgoed tot kledij. Alles vind je zowat op het internet.
Sommige dingen zijn het echt wel waard. Zo koop ik nu standaard bij bepaalde mensen kledij. Want het is leuker om voor een goed in staat kledingstuk een pak minder te betalen dan dubbel zoveel in de winkel.
Ook speelgoed kan soms verdomd duur zijn. Een beetje opzoekwerk op het internet kan je een pak besparen. In het begin leek me dit allemaal een beetje gênant maar ik ben nu een trotse (ecologische?) tweedehandskoper.
Tip: de tweedehansbeurzen van de Gezinsbond zijn een echte aanrader!
10. Pamperrekening
Ook al heb je een goed gevulde geboortelijst, een pamperrekening kan daar een mooie aanvulling voor zijn. Er zijn altijd mensen die liever centen geven. Gewoon storten op de rekening en klaar. Je beslist dan zelf wat je met die centen doet.
Ga je beginnen sparen of koop je er dingen mee? Volledig jullie keuze.
Als je de afgelopen tien tips hebt doorgenomen ben je er zogoed als klaar voor. Houdt deze tips in het achterhoofd maar geniet vooral van het moment. En kies, vergelijk, test uit. Beslis niet te snel. En verander indien nodig. Jullie zijn de baas.
Voila, dit waren ze dan; mijn eerste tien tips and tricks. Laat me vooral weten als je er iets aan gehad hebt, of net niet. En heb je er zelf nog leuke? Stuur ze dan zeker door!
Liefs
Stephanie