top of page

10 tips om het huishouden draaglijker te maken als kersverse mama
Een baby krijgen zet je wereld op zijn kop. De dagen erna kan je vergelijken met de wittebroodsweken. Ik dacht niet aan rekeningen die betaald moesten worden of aan het kuisen van mijn badkamer. Hell no. Mijn aandacht ging enkel naar mijn prachtige baby.


Maar op een bepaald moment sta je weer met je beide (mama)voeten op de grond. Het bezoek mindert. Het nieuwe is eraf en je krijgt weer oog voor het huishouden.

'Oh my God, ik moet dringend mijn keukenkasten uitkuisen', of,

'Slaap ik al zolang in dezelfde lakens?'

Hallo realiteit, hallo huishouden.


Voor de komst van Annabel poetste ik regelmatig. Ik deed meerdere keren per jaar een volledige schoonmaak en er werd toch dagelijks gestofzuigd. Poetsen betekende voor mij: stof afdoen met een vochtige doek, stofzuigen en dan dweilen. Nu vandaag de dag ben ik al blij als het gestofzuigd is.


Ik moet toegeven dat het moederschap me veranderd heeft. En daarom niet negatief. Ik heb geleerd dat met de komst van een baby het soms niet loopt zoals je verwacht. In het begin deed ik de poging nog om te starten aan de kuis. Tot Annabel dan wakker werd en ik alles moest wegzetten. Want een baby en een emmer water: slechte combinatie.


Ik heb ondertussen een leerproces van achttien maanden. Mijn ervaring, mijn tips and tricks vind je hier. Ik ga je niet kunnen vertellen hoe je een blinkend interieur gaat creëren of hoe je zorgt dat de wasmand nooit meer uitpuilt. Maar ik ga je wel proberen uit te leggen hoe je deze frustraties kan minimaliseren en dus ook draaglijker kan maken.

Dus hier gaan we. Mijn tips. Heb je er iets aan gehad? Of heb jij nog leuke tips? Laat het me dan zeker weten door een reactie achter te laten.


1. Hallo draagzak!


'Ik krijg niets gedaan, mijn baby wilt heel de dag dat ik hem draag. Zo kan ik niets in mijn huishouden doen.'

Vandaar, hallo draagzak! Jonge baby's hebben nood aan affectie en aan nabijheid. Daarom dat een kleine baby vaak enkel kalmeert in jouw armen. En dat je dan niets gedaan krijgt is maar normaal. Baby's zouden een hele dag gepakt willen worden en dat is meer dan oké.

Waarom dan geen gebruik maken van een draagzak? De baby ligt lekker dicht bij jou en jij hebt twee handen vrij.

Oké, ik raad je niet aan om over het kookvuur te gaan staan als je draagt op de buik, maar het gebruik van een draagzak kan echt wel helpen bij dit obstakel.

Zoek je weg hierin. Oefen op rugdragen.


Opzoek naar een draagzak? Check deze 10 tips bij het aankopen van een draagzak.


2. Stop multitasken


Vrouwen zijn er krakken in. Het behoort vaak tot één van onze talenten. Wij vrouwen kunnen meer dan één ding tegelijkertijd. Cheers!

Maar studie heeft bewezen dat multitasken de productiviteit verslechterd. Dus minderen is de boodschap.


Ik heb makkelijk spreken en ik verval er ook vaak in. Want hoe gemakkelijk is het? Je kindje zit te spelen op de mat en jij plooit snel de was op aan tafel. Zo hou je haar in het oog en wordt dat huishoudelijk taakje toch maar weer gedaan. Alles onder controle. Ons kindje speelt rustig op haar eentje en jij neemt er nog een aflevering Netflix bij. Resultaat: de was opplooien duurt nu langer dan normaal.


Stop er gewoon mee.


3. Slaap voldoende


'Een gezonde geest in een gezond lichaam', start bij (lekker cliché) genoeg slaap. Neem deze tip dus zeker ten harte.


'Slaap? Wat is slaap?'

Oké, sinds ik mama ben geworden ben ik hier ook de mist in gegaan. Maar het punt blijft: slaap is belangrijk. Voldoende (nacht)rust blijf belangrijk. In plaats van er tegen te vechten pas je je beter aan op je kind. Misschien is je baby een nachtraafje. Waarom draai jij je slaappatroon dan niet even om? Plan bezoek na de middag zodat je 's morgens lekker lang kan blijven liggen.


Slaapgebrek ligt vaak aan onszelf. Omdat wij ons niet willen aanpassen en tegenwerken. Als de baby slaapt doen wij het huishouden. Right. In plaats van ons mee neer te leggen en slaap in te halen. Zo zal je de volgende keer energieker aan iets beginnen.


Go with the flow, zou ik zo zeggen. Of beter: go with the baby zijn slaap.


4. Hulp is welkom

Eerlijk toegeven: in deze suck ik persoonlijk zwaar.


Stelt de schoonmoeder voor om je huis te komen poetsen, laat dit dan toe.

Het is niet gemakkelijk. Maar het bespaart je wel een hoop stress. Naast het feit dat je huis er proper bij ligt zonder dat jij er iets voor hebt moeten doen, levert het je ook nog eens extra tijd op. Tijd dat je kan spenderen met je baby'tje of tijd voor jezelf.


Waarom maak je geen gebruik van kraamzorg? Of huur je een poetsvrouw in? Het kost je misschien iets, maar het zorgt wel voor extra quality time. En niet te vergeten: je hoeft je al geen zorgen te maken over een propere vloer.


Happy mommy = happy kiddo.


5. Maak werk af

Ken je het: je gaat de propere was wegleggen in de kleerkasten. Je legt de broekjes bij de broekjes en de truitjes op de juiste plaats.

Tiens, dat truitje lijkt me al te klein voor Annabel..'

Even uit de kast halen en opzij leggen.

'Oh en dat kleedje is ook te klein geworden'.


Al snel begin ik de kleerkast uit te rommelen. De te kleine kledij ruim ik op en de kast ziet er weer proper uit.Zo, genoeg gedaan voor vandaag. En die wasmanden blijven staan...


Dat is het gevaar van een taak niet afmaken. Daarom begin en eindig met één taak. Anders verhoog je de kans alleen maar op een ontploft huis. Deel je werk in met tijdsblokken als het echt te moeilijk wordt.


6. Prioriteiten


Maak keuzes. Wat is het belangrijkste voor jou? Die strijk die klaarstaat of is het weer te mooi om binnen te blijven? Kies prioriteiten.

De ene keer zal je kiezen voor een dagje Planckendael en op een ander moment zal je echt de strijkmand verkiezen.

Daar is niets mis mee.


Maar het houdt meer in. Bij bezoek is een proper huis een must. Zonder twijfel. Maar is het zo nodig dat de keukenkasten uitgekuisd zijn? Of afstoffen en de vloer, oké?

Deze heb ik ook moeten leren. Vroeger wou ik mijn huis perfect in orde hebben. Nu weet ik wel beter. Het bespaart me een heleboel tijd en stress.


Leer dingen loslaten, maar dit vraagt tijd en oefening.


7. To do - lijstje


Een van de grootste fabels: zwangerschapsdementie verdwijnt niet. Of het kan toch gelden als een excuus.


Er zijn zoveel dingen te doen. Naast en in het huishouden. Daarom is een to do - lijstje echt wel handig. Probeer maximum drie dagen te volbrengen. Lukken deze niet? Geen probleem. Morgen is er nog een dag.. Zet ze op het to do - lijstje van morgen. Lukken ze wel? Rust dan. Neem je tijd.


Wees niet te streng voor jezelf, mama!


8. Mindset = everything


Er zijn zo van die mensen die blijven hangen in het negatieve. Niets wilt nog lukken, alles slaagt tegen. Hoe moe ze zijn...

Kort en krachtig: zo een houding lost niets op.


Zo een mindset zorgt enkel voor stress. Stop er gewoon mee. Spring uit dat negatieve dal.

Oké de baby slaapt misschien niet optimaal. Maar wat helpt zeuren? Pas je aan op je kind zoals ik eerder al vertelt heb.


Focus op wat je lukt in plaats van op wat je niet gedaan hebt gekregen. Wees bovendien een beetje dankbaar voor hetgeen wat je wel gelukt is mama. Je bent zo goed bezig.


9. Technologie is geen vergif


Ik probeer er zelf ook op te letten: het beperken van schermtijd. En ik ga hier zeker niet verkondigen dat een peuter 20 uren voor een TV - scherm moet zitten. Maar technologie is geen vergif.


Anno 2019 kunnen we iPads niet wegdenken. Kijk naar onszelf. We hangen vast aan onze smartphones. Welkom in het tijdperk van technologie.

Het is niet het einde van de wereld als je kind 20 minuten op de iPad zit. Als ik me 's morgens klaarmaak laat ik Annabel een aflevering Bumba kijken. Tegen dat de aflevering gedaan is, ben ik aangekleed.

Als Annabel op restaurant even met zichzelf geen blijf meer weet, durf ik mijn G.S.M geven.


Ik voel me er niet schuldig over. Diegene die daarom denken dat ik een slechte moeder ben, die moeten dat dan maar weten. In mijn perspectief is het een handig hulpmiddel


10. Wees niet zo hard voor jezelf, mama.


Je doet je uiterste best mama. Je geeft je volledig en je doet alles wat je kunt. Een baby in je leven is een grote impact. Een huishouden daarbij nog overeind houden is soms zwaar. Er zijn goede dagen en slechte dagen. Er zijn dagen dat er hier van de grond kan gegeten worden. Maar er zijn ook dagen dat ik geen volk wil uitnodigen.


Geef je zelf een beetje credit, mama. Laat op sommige dagen het huishouden voor wat het is en trek erop uit met de baby. Die afwas kan wachten. Geniet van quality time. Want dat zijn de dingen die je kindje onthoudt. Niet hoe proper je ramen blinken..


Je doet het goed, mama!


En vergeet nooit: achter elke mama schuilt een topper van een vrouw!


Liefs


Stephanie

957 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page