top of page

10 Tips ter voorbereiding bij borstvoedingMen zegt dat borstvoeding geven iets natuurlijks is. Dat het vanzelf gaat. Wel, schrap die gedachten al maar. Borstvoeding geven is moeilijk en zwaar. Het is uitputtend en vermoeiend. Het is een proces van vallen en opstaan. Het is een verhaal van willen opgeven en tegelijkertijd ook niet willen toegeven. Het is een verhaal van falen en mijlpalen bereiken.


Van trots. Liefde. Want borstvoeding geven is dé moeite. Ik ga nooit iemand overhalen om een keuze te maken die zij zelf niet wilt. En mijn respect is even groot voor mama's die flesjes verkiezen. Ik heb geen vooroordelen of geen minachting. Iedere mama doet wat zij wilt. Welke redenering daar ook achter mag zitten. Want in beide kampen heb je uiteraard voor- en nadelen. En mama's voelen zich al snel genoodzaakt om hun keuzes te verdedigen. Onnodig, volgens mij.


Ik ben een mama die koos voor borstvoeding te geven. Zoals ik beschreef in mijn borstvoedingsverhaal, dat je hier kan lezen, liep dit niet van een leien dakje. Zoals vele dingen in het moederschap is voorbereiding erg belangrijk. Ik ben er dan ook van overtuigd dat tips en eerlijke ervaringen, die zowel de min- als pluspunten bespreekbaar te maken, kunnen helpen.


Daarom koos ik vandaag voor een versie tips and tricks in functie van het geven van borstvoeding. Zou je de sprong willen wagen? Fijn. Dan hoop ik jullie met deze tien tips op de goeie weg te zetten en het avontuur een stuk te vergemakkelijken.

Heb je zelf nog tips die erbij horen? Laat ze dan zeker achter in de comments!1. Ontmoet een lactatiekundige


In mijn onderzoek of ik nu wel of geen borstvoeding wou geven, volgde ik een infosessie in het ziekenhuis. Vaak worden deze georganiseerd op de kraamafdeling en ik vind ze echt een aanrader. Daar ontmoete ik een lactatiekundige die ons informatie gaf over het geven van borstvoeding.


Wij hebben die lactatiekundige meteen geboekt om de opvolging te doen. Onze lactatiekundige kwam bij ons thuis en volgde zowel mij als mama, als mijn dochter op. Ze hielp mij op weg om de borstvoeding onder de knie te krijgen. Ze leerde me de verschillende houdingen en ook wanneer het mis leek te liepen, stond ze daar.


Voor een prille, nieuwe mama raad ik dit zeker aan. Je trekt ervan terug bij de mutualiteit dus geld hoeft hier al niet in mee te spelen. Heb jij met vijf beurten genoeg? Dan stop je ermee. Ik had er uiteindelijk 20 nodig. En ik was blij dat ik iemand professioneel had naast mij staan. Anders had ik het nooit zeven maanden uitgehouden en had ik al veel vroeger opgegeven.


2. Kies een borstvoedingsdoel


Sommige mama's willen borstvoeding proberen en stellen geen doel in. Ze zullen wel zien of dit al dan niet lukt. Toch ben ik ervan overtuigd dat je dan veel sneller opgeeft. Ik had voor mezelf beslist dat ik ging proberen drie maanden borstvoeding te geven. Al was mijn argument het lange borstvoedingsverlof misschien een beetje vreemd, het heeft er wel voor gezorgd dat ik er ben aan begonnen. Iets leren kost tijd en moeite. Zo ook borstvoeding geven.


Ik behaalde al snel mijn drie maanden en besloot dan borstvoeding te geven tot ik zou moeten gaan werken. Maar toen ik na vijf maanden weer moest gaan werken was ik nog niet klaar om op te geven. Ik wou nog niet stoppen met borstvoeding geven. Dus vroeg ik kolfpauzes aan op het werk. En ben ik dit nog uiteindelijk twee maanden blijven doen.


Voor jezelf een bepaalde eis op leggen zorgt ervoor dat je je inzet en niet maar gewoon wat probeert. Want zonder een doel geef je veel sneller op. Iets wat nog al gevaarlijk is in het hele borstvoedingsavontuur. Vraag jezelf dus af hoelang je zou willen borstvoeding geven. Je hoeft hier zeker niet een termijn van vijf jaar op te plakken. Start desnoods klein en wie weet verleg jij je termijn wel elke keer een beetje langer, zoals mij.


3. Het borstvoedingshoekjeVanaf de geboorte zal je vaak en lang genoeg borstvoeding moeten geven. Waarom het 'minder leuke' niet aan het leuke koppelen? Voorzie thuis een gezellig borstvoedingsplekje.

Je hoeft geen hele kamer te installeren hoor. Neen, bij mij was dit een hoekje in de zetel. Naast mijn hoekje stond een kastje met enkel basisgerief.


Zo stond er op mijn bijzettafeltje standaard een fles water, want drinken en tegelijkertijd borstvoeding geven zou stimulerend werken. Ook mijn iPad stond klaar, zo kon ik tijdens het voeden chill Netflixen. Ik was ontspannen, dus ook het voedingsmoment verliep op een ontspannend tempo. Geen stress.

Ik had ook een dekentje ter beschikking en het belangrijkste: mijn worst, of beter bekend als een borstvoedingskussen. Dat kon ik echt niet missen. Oh ja, en koekjes. Die maakte het ook altijd wat aangenamer.


Organiseer je zo zodat je op een ontspannen sfeer kan voeding geven. Dit is bevorderlijk voor jou als als mama en ben ook voor je baby.


4. Informeer

Zoals ik al eerder heb vermeld is research een sleutelwoord bij smotherhoods. Ga dus opzoek naar informatie. Veel ziekenhuizen organiseren een infosessie over borstvoeding geven op hun kraamafdeling.


Naast informatie bespreek je ook de vooroordelen en worden deze weerlegt. Een van de meest gekende

'als ik borstvoeding geef, kan de papa dit niet doen'.

Wel een voedingsmoment is meer dan enkel je tepel in de mond steken en klaar. Het vraagt tijd en geduld en daar kan de papa zeker in ondersteunen. Hij kan ook makkelijk overpakken voor het boertje of tijdens het pauzemoment.

Moest ik niet naar dit infomoment zijn geweest was ik misschien ook zo een bevooroordeeld persoon geweest zonder kennis....


Ook ervaringen van teamgenoten, vriendinnen, mede - mama's zijn waardevol. Maar blijf wel alert dat elke ervaring anders is. En dat die ervaring hun oordeel over het al dan niet geven van borstvoeding, beïnvloedt heeft. De manier waarop zij hun borstvoedingsavontuur hebben beleefd zorgt voor de manier waarop zij zullen spreken. Dus - zoals in vele gevallen, en dus ook hier - filtreer.

5. Verdiep je / doe voorbereidingen

Heb je interesse in borstvoeding geven? Goed. Maar besef dat borstvoeding meer is dan enkel aanleggen en klaar. Zo simpel is het niet. Verdiep je er dan verder in.


Clustermomenten, afkolven, bijvoegen,... Het zijn begrippen waarvan ik geen weet had. Het is fijn dat je hier op voorhand rekening mee houdt. Ook zo bereid je je goed voor en sta je sterker in je schoenen wanneer het voeden minder goed loopt.


Hoe ga je melk bewaren? Diepvrieszakjes of allemaal van die plastieken potjes? Zo een dingen kan je vaak op de geboortelijst zetten. Handig dus om hier op voorhand over na te denken en je hier dus in te verdiepen.


Hoe ga je bijvoorbeeld om met voeden in het openbaar? In het begin kan het best gênant zijn. Je bent misschien erg onzeker en dan kan een opmerking van een vreemde je snel van je stuk brengen. Maar ook in het ziekenhuis bij bezoek vond ik het lastig om te voeden. Dus stuurde ik mijn bezoek weg. Als ik toen al geweten had van een borstvoedingssjaal, had me dit misschien wat stress bespaard.


Research, ik herhaal: research...


6. Vind jezelf een team


In welke omgeving situeer jij je? Een borstvoedingsvriendelijke? Of net niet? Hier kan ook veel van afhangen. Want vanaf dat het misloopt, en een tegenslag kan altijd, geloof mij, speelt de omgeving een belangrijke rol.

Steunen zij je? Staan zij je bij? Dan zul je makkelijker doorzetten. Zien ze het nut er niet van in? Dan zal je misschien sneller overschakelen naar een flesje.


Wilt dit dan zeggen dat mama's die in een borstvoedingsonvriendelijke situatie geen kans van slagen hebben? Neen, uiteraard niet. Zoek jezelf een team. Een team van vriendinnen, of misschien wel verder. Zo vond ik bijvoorbeeld altijd steun bij de LLL organisatie op Facebook. Met vragen, twijfels of om gewoon eens te kunnen stoefen met de vooruitgang na een tegenslag. Ik had altijd (online) een team waarop ik kon rekenen. Het deed voor mij verschrikkelijk veel deugd om motiverende woorden te krijgen als ik het moeilijk had. Zij hebben er mede voor gezorgd dat ik zolang heb doorgezet.


Maar om het belang van een team extra te verduidelijken, dit stomme voorbeeld. Ik had me ingeschreven voor een sessie babymassage bij de mutualiteit. Ik had er kei hard zin in, maar ik was ook wat nerveus. Ik hoopte dat Annabel genoeg had gegeten en dat ze geen honger zou krijgen. Als kersverse, onzekere mama, kon ik het geven van borstvoeding bij vreemde mensen wel missen. Tot na de sessie begonnen alle babytjes honger te krijgen en alle mama's zette zich in een kring. Samen begonnen we onze kinderen te voeden. Zonder schaamte. We praten terwijl over koetjes en kalfjes, maakten grapjes, en onze baby's lagen gelukzalig te eten. Ik voelde me zo normaal in dit warme moment. Wat een team.


7.Borstvoedingsvriendelijke kinderarts


Oké, iedereen zal zijn job zo goed mogelijk doen. En deze tip kan misschien wat bevooroordeeld klinken (waarvoor sorry)... Maar het is best handig om een kinderarts te hebben die pro borstvoeding is. Als het dan misloopt zullen ze sneller geneigd zijn opzoek te gaan naar een manier waarop het wél lukt, in plaats van je aan te raden te stoppen.


Toen ik ons geval bleek dat Annabel veel te weinig was aangekomen, vroeg ik meteen of dit het einde was van ons borstvoedingsverhaal.

Waarop de kinderarts me geruststelde dat dit zeker niet het geval moest zijn. Er moest een adequatere opvolging komen, maar ik kon gewoon borstvoeding blijven geven.


De kinderarts en de lactatiekundige bespraken onze situatie en hadden meer overleg. Ondanks deze tegenslag heb ik toch nog enkele maanden kunnen borstvoeding geven, gelukkig.


8.Anti kind en gezin

Het verband tussen borstvoeding en Kind & Gezin is grijskleurig. Vele moeders ervaren weinig steun bij deze organisatie en hebben het gevoel dat men borstvoeding snel afwimpelt. Over deze issue kan ik weinig zeggen, omdat ik het zelf nooit heb meegemaakt.


Ik heb altijd goede raad en hulp gekregen. Toen Annabels gewicht niet mee zat hebben ze me zeker niet proberen te laten stoppen met borstvoeding. Integendeel. Maar ik heb al vaak gelezen dat mama's niet tevreden waren over de organisatie met betrekking tot borstvoeding.

Uiteraard beslis jezelf in hoeverre je luistert naar hen.


9. Afkolven

Als je van plan bent lang borstvoeding te geven hou je best ook rekening met het 'kolven'. Want als je borstvoedingsdoel ver ligt, dan zal afkolven moeten toegepast worden. Of toch in de meeste gevallen...


Gaan werken betekent niet dat je moet stoppen met borstvoeding. Zeker niet. Maar het vraagt wel wat extra inzet. Het vraagt een heel tijdschema in je hoofd en een gesleur van een afkolf machine. Maar goede voorbereiding zorgt ervoor dat dit een pak minder lastiger zal zijn.


Een goede kolfmachine is zeker aan te raden. Zo kan je beter kiezen voor een dubbele kolf dan voor een enkele. Een dubbele kolf zal veel sneller gaan en vraagt dus minder tijd. Een kolfmachine kost wel wat geld. Via de mutualiteit kan je altijd eentje huren. Zelf was ik geen fan van die machines. Ik heb dan ook snel mijn eigen apparaatje gekocht.
10. Luister naar je mama - hart

Jij bent de mama, mama. Met de geboorte van jouw kindje heb je een soort van intuïtie ontwikkelt die instaat voor jouw kindje. Heb jij het gevoel dat er iets niet goed loopt? Bezoek dan Kind en gezin of een arts. Neem een lactatiekundige onder de arm.


Ik weet dat vele mensen zeggen dat je met borstvoeding niet kunt zien hoeveel je kindje drinkt. En dat is zo. Ik kan er geen tegenargumenten voor geven. Maar ik kan je wel zeggen dat dit geen excuus mag zijn waarom je het niet zou proberen.


Borstvoeding is geen solo - reis, het is een gedeeltelijk avontuur. Regel het niet op je eentje.

Durf hulp vragen. Denk zeker niet dat je faalt door hulp te vragen. Integendeel.Zo. Dat zijn mijn tien voorbereidende tips op borstvoeding. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Laat zeker een reactie na in de comment!


Liefs,

Stephanie


212 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page