top of page

5 Reminders voor je eerste bevalling!


Ja zo zie je er dus uit na een bevalling! Niet de meest flaterende foto, maar 100 % puur en eerlijk, zonder roze filter!

Aaaach, een kind op de wereld zetten. Voor je dit effectief gedaan hebt lijkt het ontzettend eng. Je weet niet wat gebeuren zal en het feit dat je geen controle hebt over het verloop ervan, maakt je ontzettend bang. En dat is normaal, zo nor - maal! Want ik kan je ook verklappen dat de bevalling nadien iets - in de meeste gevallen - prachtig is. Het klinkt cliché, maar in mijn geval zo waar: nadien vergeet je alle zorgen en pijn. Hier zijn alvast vijf reminders waarmee je rekening moet houden voor/tijdens de bevalling. Want oké voorbereiden op een bevalling, dat gaat nooit 100%. Maar ik ben ervan overtuigd dat mijn vijf reminders wel een mini hulpmiddel kunnen zijn. Hier komen ze.


1. Elke bevalling is anders


Toen ik zwanger probeerde te geraken, leek het bij iedereen in mijn omgeving meteen te lukken. Dagelijks zag ik nieuwe zwangerschapsaankondigingen op sociale media, en ik zat daar maar, niet – zwanger te zijn.


Dus toen ik effectief zwanger was, en iedereen voor mij zijn baby kreeg, kwamen de verhalen. Hoe meer ik naar week 39 evolueerde, hoe meer verhalen er volgden. En de engste uiteraard het meest!


Maar wat ik vooral geleerd heb: geen enkele bevalling is hetzelfde en je moet het echt gewoon zelf meemaken, op jouw manier. Vriendinnen vertelde me bijvoorbeeld dat hun weeën gestart zijn 24 uur tot effectieve bevalling. Voor ik bevallen was leek me dit zo lang. Ik kon het me niet inbeelden. Blijk ik zelf ongeveer 24 uur op voorhand weeën te hebben gekregen, voor Annabel ter wereld kwam. Maar op het moment zelf ben je zo – kei – hard – niet met tijd bezig.

Mijn arbeid duurde 45 minuten, maar naar mijn beleving deed ik drie keer pushen en klaar, ik bedoel maar….


Verhalen van andere zijn leuk, je kan er zeker dingen van op doen, maar blijf steeds voor ogen hebben dat elke bevalling uniek is.2. Flubberbuik


Wanneer Annabel letterlijk mijn lichaam verliet schrok ik van mijn buik. Plots was die gigantische bobbel weg en maakte hij plaats voor een flubberige, losse massa. De eerste dagen voelde ik me zelfs ‘mager’.


Wel moet ik eerlijk toegeven dat ik ‘vies’ was van mezelf. Ik bekeek me niet langer naakt in de spiegel of tijdens het douchen ontweek ik mijn buik. Maar ook dit periode verdwijnt. Met de tijd leer je je lichaam weer accepteren en verdwijnt ook die flubberbuik.


Lees ook liefde voor mijn postnatale lichaam.


3. Maandstonden tot de duizendste


Ik wist op voorhand dat ik na de bevalling zou bloeden. Ik was voorzien met dik maandverband en bomma – onderbroeken. Maar toen ik mensen hierover hoorde spreken dacht ik echt dat dit verschrikkelijk zou zijn. Oké, je verliest na negen maanden plots wel wat bloed. Maar het is echt niet in alle gevallen zo een zee van bloed hoor. Bij mij was dit best oké.


Wat ik wel verschrikkelijk vond was dat ik me nadien niet deftig kon douchen. Het liefst van al had ik me daar beneden is grondig geschrobd, maar omwille van een knip, moest ik voorzichtig zijn. (En dit heeft nog even geduurd aangezien mijn knip twee maal is opengescheurd en terug diende genaaid te worden!)4. Van vreemdeling tot heldin


De vroedvrouw die je begeleid tijdens de bevalling zal je (waarschijnlijk ) altijd bij blijven. In het begin vond ik het allemaal maar een beetje ongemakkelijk. Je kent haar van haar of pluim, steekt ze vijf minuten later (indien je dit wilt) een lavement. Maar tijdens de bevalling is zij, naast de gynaecoloog (in het beste geval), de enige die je lijkt te kennen.


Tijdens de arbeid en het hele persen zag ik vroedvrouwen die me niet eens ‘hallo’ kwamen zeggen. En als je baby er dan effectief is, dan is die vroedvrouw die jou heeft opgevangen een super heldin. Want zij was medeplichtig aan het mooiste moment in je leven.


5. Zelfzorg


Een tip die ik vroeger ooit ergens gelezen heb: kleed je elke morgen aan, blijf niet in pyjama zitten. De eerste dag van je bevalling zou ik dit zeker nog niet toepassen. Maar nadien deed ik dit netjes. Ik douchte me ’s morgens en maakte me klaar voor het bezoek van die dag.


Geef ook toe aan de vermoeidheid en aan je slaap. Want die heb je echt wel nodig. Je hoeft je aan niemand te bewijzen, dus als je rust nodig hebt, kom hier dan ook voor uit. Je baby is belangrijk, maar ook jij mama.


Lees ook zeker:

Hey nieuwe mama, je hoeft je aan niemand te bewijzen.Neem mijn 5 reminders zeker mee in het achterhoofd lieve mama. En ik kan je verzekeren dat dat moederlijk instinct, waarover men spreekt, effectief bestaat. Uiteindelijk komt alles kei hard goed. Veel succes, en laat me zeker weten hoe het verlopen is!


xoxo

527 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page