top of page

5 tips voor een kidsproof - oudejaar feestje!

Vier jij Oudjaar met kinderen (thuis)? En wil ook jij er een kidsproof editie van maken? Lees dan snel verder voor leuke tips.
Morgenavond is het zover. Dan tellen we masaal af naar het nieuwe jaar. Aangezien ik mama ben is het bruisende nachtleven een lang verleden tijd, want Oudjaar vieren dat doe ik resoluut met mijn gezin en vrienden. Annabel is nu vier, dus dit jaar is het in principe het eerste jaar dat ze iets begrijpt van de feestdagen. Tot vorig jaar lag ze nog netjes op tijd in haar bedje.


Nu ze vier is en meer beseft, wil ik er ook voor zorgen dat de feestdagen voor haar een leuke periode zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat mijn vierjarige uren aan tafel moet zitten of dat ze de hele tijd aan het spelen is met andere kinderen. Neen, ik ga voor een ‘gemengde’ Oudjaar, gebasseerd op een kidsproof editie.


Vier jij Oudjaar met kinderen (thuis)? En wil ook jij er een kidsproof editie van maken? Lees dan snel verder voor leuke tips.


#1. Feestmenu, ook voor kids.

Laten we de illusie al meteen doorbreken dat kinderen onmogelijk uren aan tafel kunnen zitten.

Oudjaar vieren, dat gaat vaak gepaard met lekker tafelen. Laten we de illusie al meteen doorbreken dat kinderen onmogelijk uren aan tafel kunnen zitten. Organiseren jullie een zeven gangen menu? Dat is perfect haalbaar! Maar verwacht niet van (jonge) kinderen dat ze elke gang even enthousiast en geduldig mee aan tafel zullen zitten.


Bij ons is sowieso de ‘regel’ dat Annabel niet aan tafel moet blijven zitten tot wij klaar zijn. Zij eet en als we zien dat ze ‘genoeg’ heeft gegeten mag ze van tafel.


Is het bij jullie doorgaans de afspraak dat kinderen aan tafel blijven zitten tot iedereen klaar is, dan kan je tijdens deze feestavond misschien best een uitzondering maken. Zo zorg je ervoor dat het voor beide partijen een gezellig moment blijft. Misschien zijn er wel gangen die de kindjes mogen overslaan?


Zorg er ook voor dat je bij het opstellen van je menu kijkt naar de kinderen. Kreeft en gevulde kalkoen is misschien wel super lekker als volwassenen, voor jonge kinderen kan dit misschien iets minder succesvol zijn. Kijk naar jouw kind. Misschien kan je wel zijn lievelingssoep voorzien? Of een bijgerecht dat minder fancy is maar wel op succes kan rekenen bij de kleinste?! Ons voorgerecht is bijvoorbeeld garnaalkroketten, maar voor de kids voorzien we curryworsten.#2. Voorzie zelfstandige activiteiten.

Zorg ervoor dat je kleinere activiteiten voorziet die de kinderen zelfstandig kunnen spelen terwijl jullie nog aan tafel zitten.

Het kan zijn dat de kinderen perfect samen tot spel komen en je hen een hele tijd niet hoort. Maar soms kan het ook zijn dat de kinderen geen inspiratie hebben en zich gaan vervelen. Vervelen is zeker niet iets slechts, zoals jullie hier al hebben kunnen lezen. Maar op avonden als deze wil je dit misschien voor zijn.


Voorzie daarom wat kleinere activiteiten die hen op weg zetten. Misschien kan je de kinderen betrekken bij het afdrogen? Of mocktails maken? Maar ook kleine spelletjes in thema zijn altijd leuk. Zorg ervoor dat je kleinere activiteiten voorziet die de kinderen zelfstandig kunnen spelen terwijl jullie nog aan tafel zitten.


Maak een voorwerpenbingo in thema van Kerst, voorzie voorbeelden van kerstfiguren uit Play – doh of print wat kleurplaten in thema af. Zo zijn de kinderen even zoet bezig en kan jij rustig genieten van een warme soep.


Credits; Pinterest

#3. Stel een playlist op.

Kinderen hebben nu eenmaal nood aan beweging. Verwacht dus niet dat ze de hele avond ‘flink’ op een stoel blijven zitten. Voorzie doorheen de avond momentjes dat ze zich helemaal kunnen laten gaan, met dansbare muziek.


Stel op voorhand een playlist op met favoriete muziek van de kinderen of dansbare hits. (via deze link heb ik alvast enkele leuke dansjes verzameld voor de hele familie). Spreek enkele momenten af dat je de muziekboxen open zet en dat het dans – tijd is.


Spreek ook op voorhand af dat als de muziek gedaan is we weer even rustig gaan worden. Afspraken maken goeie vrienden, dat geldt ook bij kinderen ;-).
#4. Creëer samen – tijd.

Het belangrijkste is dat deze Oudjaar meer is dan enkel volwassenen tafelen en kinderen ‘spelen’.

Oudjaar (nu ja, eigenlijk elk feest of gelegenheid) draait rond meer dan alleen langdurig aan tafel zitten en kinderen die zelfstandig spelen. Voorzie tussen twee maaltijden door, of doorheen de avond ook momenten van samenzijn. Speel samen met de kinderen een leuk spel of activiteit.


Voorzie bijvoorbeeld een muziekpakket. Je kent dat wel, één of ander goedkoper cadeau ingepakt in verschillende lagen. Je geeft op muziek het cadeau door en als de muziek stopt mag iemand een laagje cadeaupapier eraf halen. Hier staat dan een leuke (groeps)opdracht op zoals wissel allemaal van plaats of doe een dansje.


Maar zo zijn er tal van mogelijkheden. Bingo, Singstar of karaoke spelen met z’n allen, Just Dance op de Playstation en ga zo maar door. Het belangrijkste is dat deze Oudjaar meer is dan enkel volwassenen tafelen en kinderen ‘spelen’.#5. Tel samen af.

Ik weet natuurlijk niet hoe het zit bij jou, maar mijn dochter van vier gaat niet opblijven tot midernacht. Voorzie een tijdstip waarbij je samen met de kinderen kan aftellen. Zet een digitale timer op de TV aan en tel samen af met kinderchampagne. Het mag dan nog maar acht of negen uur zijn, het is het plezier dat telt.Heb je zelf nog leuke tips om Oudjaar kidsproof te maken? Laat ze dan zeker achter in de reacties. Ik wens jullie alvast een ontzettend fijn eindejaar met heel veel plezier!

52 weergaven0 opmerkingen
    bottom of page