top of page

Aan mijn vriendin; jij wordt - zonder twijfel - een fantastische mamaWanneer je zelf mama bent en dan hoort dat één van jouw beste vriendinnen zwanger is, dan voelt dat als een feest. Vanaf seconden één ben je trots op haar. En toch zeggen we dit te weinig. Tot nu. Ik besloot mijn gevoelens en fierheid neer te pennen. Voor mijn vriendin, mijn mattie, die zonder twijfel een fantastische mama wordt.


Het was op een zaterdagavond, tijdens één van mijn georganiseerde juwelenavonden, toen ik dringend moest plassen. Mijn mattie, nicht, was bezig in de badkamer, maar aangezien we zo goed als samen opgegroeid zijn, leek het me geen probleem om binnen te gaan. Terwijl zij haar handen waste ging ik alvast op het toilet zitten. Ik bedacht me dat het lang geleden was, dat wij tweetjes nog eens alleen in een ruimte waren. Alhoewel we onze kindertijd samen hadden gespendeerd, we samen van fuif naar fuif trokken, waren we uit elkaar gegroeid sinds ze verhuisde naar Antwerpen. Dus toen ik daar op het toilet zat herkende ik het fijne gevoel van onze vriendschap. Nog voor ik klaar was wou ze de badkamer verlaten. Plots keerde ze om en sloot ze de deur.


“Ik moet je iets vertellen mattie. Ik ben zwanger”.

Mijn nichtje, mijn mattie, één van de belangrijkste personen in mijn leven was zwanger van haar eerste kindje. Ik zou een gat in de lucht gesprongen hebben, moest ik daar niet zitten plassen. Nadat ik snel mijn handen waste, omhelsde ik haar. Ik was zo blij. Maar aangezien mijn huis vol mensen zat moest ik de blijdschap intomen, want we zouden het nog even geheim houden. Ik was zo exited om het feit dat mijn mattie een kleine baby in zich droeg. Ik beelden me zo in hoe fijn het zou worden; onze twee kindjes die de volgende generatie zouden samen doorstaan. Misschien zouden wij nu diegene zijn die toeschouwer moesten spelen van een zelf in elkaar gestoken dansoptreden of werden wij nu de moeders die aan de discotheek in de auto zaten te wachten op onze kinderen?


Een eerste baby krijgen is zo bijzonder. En nu is het mijn mattie die dit mag meemaken. Het plezier en de liefdevolle momenten, de ontdekkingen, de groeispurtjes en de eindeloze knuffelmomenten met haar eigen creatie. Alleen dit al geeft mij een gelukzalig gevoel.


Na de juwelenavond namen we afscheid zonder dat we er beide één woord over zeiden. Nadien realiseerde ik me dat ik haar zoveel wou vertellen. Maar toen ik haar nadien weer zag wist ik niet waar te beginnen. Alsof de woorden niet kwamen. En zoals jullie van me gewoon zijn, ben ik gewoonweg beter in ze neer te schrijven dan ze verbaal uit te spreken. Dus daarom draag ik deze blog op aan haar. Aan mijn nicht, mijn mattie en een geweldige mama in spé.


Mijn lieve, mooie mattie,


Ik kan me inbeelden dat er momenten zijn van blijdschap maar ook zorgen. Dingen waarvoor je misschien bang bent of minder positief naar kijkt. Ik ken je als geen ander, dus ik besef ook maar al te goed dat je die zaken opkropt en aan niemand toont. Je bent altijd de sterke, nuchtere persoon geweest van ons twee.


Tijdens alle pijnlijke momenten in je leven, en ik weet dat die er zijn geweest want je hebt het één en ander al meegemaakt, ga je door, zonder één krimp te tonen in je gezicht. Je bent een kei in het bewaken van je emotionele kant. Alsof niemand je mag zien huilen, of toch niet vaak. Het is jij die bij elke tegenslag de hele familie vertelt dat we niet mogen opgeven, of moeten kijken naar de dingen die wel goed gaan.


Ik bewonder je ervoor, al zou ik je graag ook eens door elkaar rammelen. Je willen duidelijk maken dat ook jij je zorgen mag maken en ze mag uitspreken. Dat ik er voor je ben, net zoals jij doet voor iedereen. Dat je je zorgen met me mag delen. Dat ik zal luisteren zonder je te beoordelen hiervoor. Dus ik hoop – uit de grond van mijn hart – dat wanneer je je zorgen maakt over of je wel een goeie mama zult zijn, of je het moederschap wel zult aankunnen, of de momenten waarin je je baby niet lijkt getroost te krijgen, ik er voor je ben.


Zonder je te zeggen wat je moet doen, maar gewoon dat je iemand hebt die naar je luistert en het al een keer heeft meegemaakt. Dat je me durft een berichtje sturen waarop ik je kan verzekeren dat je het fantastisch zult doen


Want dat weet ik nu al, dat je een fantastische mama zult zijn. Hoe ik dat weet? Simpel. Daar heb ik wel een lijstje van argumenten voor.


Ik weet dat jij gaat een geweldige mama zult zijn.


Ik heb je bezig gezien met alle nichtjes en neefjes die de laatste jaren onze familie hebben verrijkt. Ik heb je bezig gezien met mijn eigen dochter. Meestal onwennig, alsof je niet weet hoe je te gedragen, maar eens er niemand naar je kijkt neemt jouw natuurlijke charme het van je over. Ik weet niet hoe je het doet, maar om één of andere reden is jouw naam een veelbesproken onderwerp hier in huis, dankzij mijn dochter. Om de één of andere reden spreekt mijn dochter nu dagelijks over tante Joyse en haar baby.


Dankzij de impact die je, onbewust, hebt op mijn dochter, realiseer ik me dat je – zonder dat één het van ons gezien heeft – haar hart gewonnen hebt. Jouw vriendelijkheid, de liefde die je geeft en de rust en zoveel meer, doen mij nu al weten dat je een fantastische mama zult zijn. Jouw baby’tje is de gelukkigste van allemaal.


Weet, echt waar, dat je kan vragen om mijn hulp.


Weet dat ik er voor jullie ben wanneer de baby geboren is. Bel me, schrijf me, laat me iets weten. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die je willen helpen en weet dat ik er daar één van ben. Ga er niet vanuit dat ik geen tijd voor jullie heb, omdat ik zelf een dochter heb. Ik beloof je, verzeker je dat ik tijd kan maken voor jou. Als ik je kan helpen, dan zal ik er zijn. Op elk moment van de dag. Als je even een half uurtje onder de douche wil gaan staan, als je even wil bijslapen, als je even wil gaan sporten. Al is het maar om even alleen te gaan wandelen of op date te gaan met jouw echtgenoot. Ik zal met veel plezier mij ontfermen over jouw baby en haar verwennen zoals matties dat doen.


Ik wil je vertellen dat als jouw baby’tje geboren is en je advies nodig hebt, ik deze gerust wil delen. Je hoeft het niet eens op te volgen. Je mag het totaal anders doen. Weet dat ik ruimdenkend genoeg ben en ik niet iemand ben die denkt dat mijn visie de juiste is. Dankzij mijn blog heb ik zoveel mensen leren kennen, heb ik zoveel verhalen en adviezen gehoord, die ik graag met je deel indien je dit wilt.


Ik ga je nooit beoordelen om datgene wat jij kiest of denkt dat het beste is. Jij hebt het recht om jouw eigen weg te vinden in het hele moederschap. Je hebt het recht om fouten te maken en dingen te proberen die misschien niet lijken te werken. Jij hebt het recht om te doen wat in jouw ogen het beste is en te staan achter de keuzes die jij maakt.


Ik ga je niet beoordelen hierom; ik ga er alleen maar trotser om zijn op je. Neem elk advies dat je krijgt, want geloof me er gaan er vele komen, neemt met een korrel zout.


Weet dat ik een fantastische tante ga zijn.


Geloof me als ik zeg dat ik nu al oneindig houd van jullie baby. Dat ik haar onvoorwaardelijk graag zie en dat gevoel alleen maar gaat versterken eens ik haar face – to – face ontmoet. Ik hoop dat je zelf hebt gezien hoeveel ik houd van mijn dochter? Weet dat ik even gek van jouw baby zal zijn als jij van die van mij. We hebben in het verleden de gezamenlijke liefde gekend voor Tequilla shots, wel diezelfde liefde zullen we hebben voor elkanders dochters.


Weet dat als je het me zou vragen, ik zonder twijfel mee naar het ziekenhuis zou rijden als de bevalling daar is. Weet dat als je me zou bellen en me zegt; “mattie het is zover”, ik niet meer zou slapen en ijsbeer in huis, wachtend op een telefoontje. Weet dat wanneer je me zegt dat ze geboren is, ik me maar moeilijk ga kunnen inhouden om naar het ziekenhuis te rijden, tot het – eindelijk! – mijn beurt is haar te ontmoeten.


Weet dat ik het heel moeilijk ga hebben om niet elke dag aan het kraambed te staan, omdat ik je de rust wil gunnen die je verdient.


Weet dat ik nergens naar toe ga.


Ik weet dat we elkaar onderweg ergens zijn verloren en die tijd kan ik niet meer terugdraaien. Maar besef dat ik familie ben, jouw one and only mattie. Ik heb zelf geen zus meer dus realiseer je dat je één van de personen bent die hier voor mij altijd het dichts bij aansloot. Ik ga er dus altijd zijn voor je. Vanop afstand of dichtbij. Wat jij wil. Mijn dochter, jouw dochter, onze dochters. Voor eeuwig en altijd.


Weet dat ik me niet wil opdringen, dat dit het laatste is wat ik wil. Dus houd in je achterhoofd dat dit is hoe ik ben. Ik zal niet diegene zijn die je dag in dag uit belt om te vragen hoe het gaat, omdat ik je de ruimte wil geven. Dat ik niet uit mezelf zal vragen om te babysitten omdat ik niemand voor de voeten wil lopen. Maar weet dat als je het mij vraagt ik een gelukkige tante zal zijn. Eentje die niets liever wilt.


En weet dat ik nu al ontzettend trots op je ben.


Wat er ook gebeurd, hoe je die bevalling doorstaat, hoe je het moederschap invult, ik ben zo verdomd fier op je. Of je al dan niet gaat voor een epidurale, of kiest voor flesjesvoeding terwijl ik dit niet deed. Of je nu doet aan bedsharing of de baby op haar eigen kamer legt. Weet dat whatever je kiest, ik trots op je ben no matter how you do it. Niet hoe je je voelt, hoe vaak je denkt het fout te doen, of hoe vaak je denkt dat je het in jouw ogen niet kan. Ik zal altijd trots op je blijven.


Ik zal er altijd voor jullie zijn. Met een zakdoek, met humor, met alles wat je wenst. Er zijn dan misschien twee kleine meisjes die onze squad vergezellen, wij zullen altijd de originele matties zijn.

Mijn mattie krijgt een baby,


En ik kan niet meer uitkijken naar dat moment dan dat ik vandaag de dag al doe.


Liefs,


Jouw mattie.

582 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page