top of page

All I want for Christmas is dat jij beseft dat je een fantastische mama bent!Als mama zijnde betrap ik mezelf er meerdere keren per dag op hoe streng ik voor mezelf ben. Sterker nog, mijn hoofd speelt steeds scenario’s af die ik die dag beter had gedaan. Ik sta steeds stil bij gebeurtenissen die ‘fout’ liepen.


Neem nu bijvoorbeeld vorige week. Het was half zeven toen Annabel door de babyfoon schreeuwde dat ze geen zin meer had om te slapen. Alhoewel de afspraak is dat ze moet ‘slapen’ tot het lichtje aangaat, besloot ze zich hier vandaag (zoals eigenlijk elke ochtend …) niet aan te houden. Ik had al een paar keer door de babyfoon gezegd dat het nog geen tijd was en ze nog even moest proberen te rusten. Uiteraard kon mijn wens haar niet bekoren dus bleef ze zingen, babbelen en regelmatig riep ze nogmaals dat ze wakker was. Moe en geïrriteerd stond ik vanmorgen op. Terwijl ik had aangegeven op te staan hoorde ik haar onderweg naar boven nog steeds brullen. Dus ik verloor mijn geduld en schreeuwde terug.


Uiteraard had ik meteen spijt van mijn uitbarsting. De rest van de ochtend verliep vlot en rustig. Na nog wat spelen ging ze blij naar school en keerde ik terug naar huis. En de hele ochtend speelt het tafereel zich af in mijn hoofd. Was ik maar rustig gebleven. Ik moest me schamen dat ik onze dag zo heb laten starten … Kortom; ik ben weer lekker streng voor mezelf.


Want dat is nu het probleem met ons, mama’s. We zijn constant te streng voor onszelf.


We zullen onszelf steeds veroordelen om datgene wat mis leek te gaan of wat beter kon. Maar de mooie dingen die we doen, daar zijn we blind voor. Andere, buitenstaanders zien ze wel. Maar helaas worden ze te weinig benadrukt.


Daarom lieve mama, all I want for Christmas dit jaar is dat jij beseft hoe fantastisch je bent. Ik wil dat je beseft dat men jou aprecieert, alles wat je doet. Ik wil dat je weet dat je kinderen zich gelukkig mogen prijzen met een mama als jij (vooral omdat ze dit zelf nog niet zullen uitspreken).


Ik wil dat je zelf inziet hoe een fantastische mama jij bent. Hoe knap je toch maar elke woede – uitbarsting van de kids aanpakt. Hoe geduldig je soms luistert naar een verhaal dat je al zeventwintig keer gehoord hebt of hoe je geduldig afwacht tot je kind op eindelijk op het woord komt waar je al een kwartier op wacht. Ik vind het super knap lieve mama dat je het huishouden draaiende houdt, zorgt dat er eten op tafel staat en dat iedereen ’s avonds proper gewassen in bed ligt (of toch meestal).


Ik vind het bewonderingswaardig lieve mama, dat jij altijd een manier vindt voor de gekste dingen. Dat jouw reis als mama een voorbeeld is voor vele, ook al geloof je er zelf niets van. Hoe moeilijk de weg soms is, je vindt steeds een oplossing. Je blijft proberen en geeft nooit op. Dat bewonder ik oprecht aan je.


Dus lieve mama, all I want for Christmas is dat jij weet hoe fantastisch je het moederschap invult. Het zijn drukke dagen, je bent waarschijnlijk doodop, je hoopt vurig op een momentje me – time en er zullen momenten zijn dat het voelt alsof je verdrinkt en niets goed lijkt te doen. Weet dan dat dit niet zo is. Dat je een fantastische mama bent.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page