top of page

Check list: wat moet je meenemen naar het ziekenhuis als je gaat bevallen?!

Moet jij bijna bevallen?! Wordt het dringend tijd dat jij begint aan het maken van de ziekenhuistas?! Weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Geen zorgen! Met deze ideale check list ben jij helemaal klaar om te vertrekken naar het ziekenhuis!




Wanneer je zwanger bent zijn er een aantal hoogtepunten tijdens deze periode, waaraan soms geen einde aan lijkt te komen. Jullie zwangerschap bekend maken of de geboortelijst leggen zijn zo van die super leuke activiteiten als zwanger koppel.


Maar er is één ding op de to do - lijst die het even heel echt maken; en dat is je koffertje maken om mee te nemen naar het ziekenhuis.

Wanneer je nu precies de ziekenhuistas klaarmaakt is voor iedereen een persoonlijke keuze. Algemeen kunnen we stellen dat je dit best rond week 37 doet. Ook wanneer je van plan bent om thuis te bevallen, voorzie je best een ziekenhuiskoffertje, want het is perfect mogelijk dat je toch nog naar het ziekenhuis zou moeten gaan.


Sommige mama's gaan naar het ziekenhuis bij de eerste weeën, andere mama's wachten tot het water breekt, en sommige mama's vertrekken pas bij een 8 centimeter ontsluiting. Wat jij ook kiest blijft gelijk, maar die koffer moet klaarstaan. Je hebt nooit controle over het verloop van een bevalling, dus wees maar zeker dat je op dat moment echt geen nood hebt aan nog een valies bij elkaar te sprokkelen.


Maar wat moet er nu precies in zo een ziekenhuiskoffer? Wat mag je niet vergeten? Check alvast onze check list.


Ziekenhuistas: wat moet je meenemen naar het ziekenhuis?

Op het internet vind je miljoenen lijstjes die handig opsommen wat jij moet meenemen naar het ziekenhuis. Toen ik zwanger was kreeg ik ook zo een lijstje van de mutualiteit. Maar als je - net zoals ik - fan bent van een lijst waarbij je kan afvinken, scrol dan verder naar beneden. Want ik ontwierp voor jou zo een lijstje; kort en bondig.


Heb je nog even tijd? Lees dan even mijn bijkomende tips of bedenkingen. Zo een lijst is algemeen. Iedereen heeft andere voorkeuren. Wanneer je een kennismakend bezoekje brengt aan de kraamafdeling zullen ze je daar ook informatie geven wat je nu best meebrengt.


Voor mama


Laten we beginnen bij het begin: wat heb je nu precies nodig voor tijdens de arbeid? Eerst en vooral en outfit om te bevallen! Het handigste is dat je gewoon een T - shirt aandoet. Ik koos hiervoor eentje van mijn echtgenoot zodat deze wat losser zat. Ik had voor tijdens het wachten ook een leesboek mee, maar ik had hier zelf weinig aan, aangezien onze arbeid best vlot ging. Ik voorzag mezelf ook van druivensuiker (voor extra energie!) en had ook enkele flesjes Aquarius mee. Maar geen zorgen; de kraamafdeling voorziet je hier ook van, moest je dit vergeten.


Wanneer jullie prachtige baby dan - eindelijk - geboren is heb je vooral nood aan comfort. Onderschat niet wat een inspanning jouw fantastische lijf heeft geleverd. Probeer nog niet meteen een strakke broek aan te doen (ik verzeker je dit gaat geen deugd doen). Voorzie een losse outfit (training, nachtkledij, ... ) waar jij je comfortabel in voelt. Eén ding hebben we gemeen; koop je enkele onderbroeken a la oma - formaat, want God dat maandverband na een bevalling, die krijg je niet in een sexy slipje ;). Het kraamverband krijg je in het ziekenhuis, maar ik voorzag voor nadien ook wat dikker maandverband.


Wanneer je borstvoeding wenst te geven, vergeet dan ook geen borstvoedingsbeha's. Ik had drie exemplaren op voorhand gekocht in een zaak voor zwangere vrouwen. Koop nooit teveel exemplaren op voorhand aangezien je cupmaat echt nog wel kan gaan veranderen na de bevalling. Toen ik ze kocht had ik trouwens geen idee hoe zalig zo een borstvoedingsbeha in elkaar zat!


En vergeet ook niet de normale zaken als je op hotel gaat zoals tandenborstel, tandpasta, leesbril, ....


Voor je partner


Als jij op bevallen staat trek jij je geen hol aan van belangrijke administratieve papieren! Deze verantwoordelijkheid schuiven we dan ook graag door naar onze partner. Maar misschien kan hij/zij ook gebruik maken van onze Smotherhoods - check list! Onder belangrijke administratie verstaan we de identiteitskaarten, verzekeringspapieren, ... Denk ook aan de contactgegevens van de lactatiekundige of vroedvrouw indien jullie hier gebruik van maken!


Over contactgegevens gesproken; vergeet ook zeker niet de gegevens of papieren van de drukker. Zo hadden wij op het moment na de bevalling een discussie met de drukker die beweerden dat wij ons voorschot nog niet betaalt hadden. Na heel wat opzoekwerk in onze mailbox konden we dan eindelijk bewijzen dat dit wel gedaan was!


Heb je liever dat jouw partner heel de arbeid naast je blijft? Zorg er dan voor dat je snacks en drank meehebt voor hem/haar. Op het moment dat jij weeën hebt zal jij geen last hebben van honger, maar geloof me dat dit voor jouw partner niet het geval is.


Voor de baby


Maar het allerleukste van heel deze voorbereiding is toch wel outfits selecteren voor jullie baby!

Voorzie vooral outfits in de maatjes 50 - 56. Ook al beweert de gynaecoloog dat jullie een groot baby'tje zullen krijgen, voor zo een voorspellingen bestaat haast geen glazen bol. Daarom is het handiger als je voor de zekerheid wat variatie hebt.


Denk ook aan sokjes en een mutsje voor na de bevalling om het temperatuurverschil te minimaliseren. Wees je bewust dat het voor jouw babyt'tje een hele aanpassing is op vlak van warmte en drukte. Let er ook op dat je een warme outfit meeneemt voor wanneer je naar huis mag keren. De eerste keer dat wij het ziekenhuis verlieten was het midden in een hittegolf en toch moest onze dochter een dik jasje aandoen en een dik deken.


Zo gingen wij naar huis!

Er zijn een aantal zaken die je zeker kan voorzien zoals luiers, flesjes, tetradoeken, zeep, .. Maar deze dingen kan je ook krijgen in het ziekenhuis, dit komt nadien dan op de afrekening. Je kiest dus zelf waar je voorkeur ligt. Indien je een tutje wil gebruiken breng je dit wel best mee, zeker als je borstvoeding wil geven. Hiervoor bestaan andere fopspenen dan wanneer je kunstvoeding geeft.


Extra

In normale omstandigheden (lees: de wereld waar er geen sprake is van zoiets als COVID - 19) neem je ook best de doopsuiker of dergelijke mee. Dit hoef je natuurlijk niet mee in de valies te steken. Wij hadden alles wel netjes klaargezet zodat mijn echtgenoot al het materiaal gewoon kon inladen en nadien kon meebrengen. Onze enveloppes waren ook al geschreven. Indien je dit in het ziekenhuis zou willen doen, vergeet dan zeker niet de adressenlijst!


En ohja; een oplader voor je GSM is ook altijd handig!


De handige Check list

Bang dat je na het lezen van bovenstaande blog toch nog zaken gaat vergeten?! Geen zorgen! Ik heb alles mooi in een lijstje geplakt voor jou.










207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page