top of page

Hoe 'fitmom' mijn leven veranderde.

Bijgewerkt op: 16 jan. 2019


Zwanger zijn, het is magisch. Een grotere impact in het leven is er - volgens mij - niet. Mentaal maar ook lichamelijk. Op negen maanden tijd zie je je lichaam zich steeds verder en verder uitrekken. Maar het 'dikker' worden associeer je met de groeiende baby daar vanbinnen, net zoals de opkomende striemen. Je koopt één of ander, veel te duur, crémeke dat beloofd te striemen weg te werken. Maar voor de rest maak jij je geen zorgen. Alles wat je lichaam doet is in functie van jouw kind. Dus je hebt er meer dan vrede mee.


Tegen het einde van de zwangerschap ben je het, eerlijk gezegd, beu. Je sleurt kilo's extra gewicht mee, je rug doet pijn, en ben je zwanger - zoals ik - tijdens een hittegolf dan lijken je benen en voeten vol water te zitten. Je voelt je allesbehalve sexy, maar hey, het is in teken van je kind. Toch kijk je stiekem uit naar het moment dat je bevalt en weer je lichaam van voor de zwangerschap terug hebt. Althans, daar hoop je op.Flubberbuik


Tijdens de bevalling ben je totaal niet bezig met hoe je lichaam eruit ziet of hoe het zou overkomen. Je ligt daar letterlijk half naakt met je benen in de lucht. En daar tussen je benen staan zo een viertal vreemden (gynaecoloog, vroedvrouwen, assistente..) te staren naar een bepaald fenomeen dat zich daar vanonder afspeelt. Je grootste angst was om stoelgang te maken terwijl je daar lag te persen. Maar op een moment als deze - geloof mij - maakt het je letterlijk geen hol uit! Je baby komt ter wereld en jij hebt daar het allermooiste wezen vast. Nat en glibberig. Bijzonder, intens. Na tien minuutjes halen ze de baby bij je weg om te wegen en aan te kleden. En op dat moment realiseer ik mij dat mijn dikke, strakke buik verdwenen is. En neen je bent niet ineens de strakke, magere dame van daarvoor. Vanbinnen voel je de holte die leeg is en vanbuiten heb je een grote overschot van slap, flubberig vel. Hallo, postnataal lichaam.


De eerste dagen maak je je hier niet verder druk in, of zo was het toch in mijn geval. Mijn hoofd, mijn hart en ziel stonden in teken van mijn pasgeboren kind. En mijn lichaam was daar geen uitzondering op. Had mijn dochter honger, dan gaf ik haar de borst. Had mijn dochter verdriet, dan deed ik aan skin to skin. Ik dacht niet verder na. Ik zag mezelf genoeg in de spiegel maar ik stelde mezelf gerust dat het oké was om mijn lichaam in teken van mijn kind te zetten.

Tot er een moment was dat ik anders begon te kijken naar mijn spiegelbeeld. Ik had er genoeg van. Mijn postnatale lichaam was mooi. De striemen op mijn buik zijn de sporen van de groei die zich binnenin mij had afgespeeld. Daar had ik absolute vrede mee. Maar ik voelde dat het tijd werd om ook mezelf weer wat te gaan verzorgen. Om mezelf weer wat aandacht te schenken. Want als er één ding is dat ik zelf ontdekt heb, is dat zelfzorg als mama belangrijk is. Een gelukkige mama is een gelukkig kind, daar ben ik van overtuigd.


Fitmom 100 Days of dedication challenge

Het was tijdens die periode dat ik via een facebookgroep Delphine Steelandt ontmoeten. Zij maakte reclame voor haar boek dat binnenkort uitkwam. Ze nodigde mama's in een (toen nog) kleine groep uit. Mama's die het beste uit zichzelf wouden halen, die de uitdaging wouden aangaan om in 1OO dagen een fittere versie van jezelf te worden.


Toen het boek effectief uitkwam was het al meteen erg populair. Ik had het mijne besteld via bol.com, maar moest helaas door vertragingen en uitverkoop langer wachten dan beloofd.

Via de facebookgroep startte we met een heleboel mama's de 100 dagen.


Productomschrijving: Een draaiboek van 100 dagen dat je op weg helpt naar een energiekere versie van jezelf. 60 professioneel onderbouwde oefeningen samen met je kids, aangevuld met 60 heerlijke recepten.


In Fitmom ga je in 100 dagen en in 3 fases opzoek naar een fitter lichaam aan de hand van een weldoordacht en haalbaar programma. Sportinstructrice, voedingsdeskundige én moeder Delphine Steelandt creëerde zestig oefeningen, evenveel inspirerende gerechten én een uniek 100 days - of dedication- voedingstabel. Niet alleen zal je je steeds beter en energieker voelen, maar de band met je kinderen zal ook hechter worden door samen met elkaar oefeningen te doen.


Dus het boek beloofde mij:
- inspirerende en easy gerechten
- een fittere/energiekere Stephanie
- en een hechtere band met mijn dochter

& dit allemaal binnen de 100 dagen?! Wie niet waagt ... Dus daar ging ik. Met een gewicht van 64 kilo.

Foto links is de dag dat ik gestart ben aan het programma, foto rechts is nog geen twee weken later.

De gerechten

De gerechten waren simpel en uitdagend. Ik maakte op voorhand een weekschema. Een goeie voorbereiding is een goed begin. Want geloof me, een ingrediënt niet in huis hebben kan al snel een excuus worden voor een cheatmeal. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, dus ging ik netjes alle ingrediënten in huis halen.


Er werd me beloofd dat de gerechten zo makkelijk te hanteren waren in een drukke levensstijl. En ik mag beamen dat dit effectief het geval was. Oké, in het begin is het soms zoeken en vraagt voorbereiding echt wel tijd. Zeker omdat je alles netjes via het boek wilt doen. Je kent niet alle ingrediënten, kent hun tijd en betekenis niet altijd. Het is zoeken. Maar eens je een gerecht kent is het even simpel te maken als een spagethi.


De gerechten zijn lekker. Maar smaken blijven subjectief. Ik was bijvoorbeeld geen fan van de groentenlasagna. Maar omwille van de 1OO DD tabel kon ik een gerecht makkelijk aanpassen naar mijn smaak en wensen. De gerechten waren ook een verrijking voor ons gezin.We aten meer groenten en zo heb ik bijvoorbeeld leren courgette eten, wat nu een standaard groente is in mijn wekelijkse winkelkar.

Ps: te verrassingsballetjes zijn hier de absolute favoriet, heerlijk!


Diegene die het populaire excuus dat 'gezonde voeding' duur is gebruiken, moet ik bij deze methodiek teleurstellen. Alles bestaat uit groenten. En Delphine maakt zeker geen voorkeuren in bepaalde merken. Je koopt het merk dat je zelf kiest. De enige regel is dat je moet kijken naar vetten en suikers. Die controle kan soms lang duren in de winkel. Mijn echtgenoot werd er soms zot van hoeveel potjes yoghurt ik zat te vergelijken. Maar eens je je merk gevonden hebt, versnelt ook dat proces.

Voor elke maaltijd heb je wel een fitmom variatie: ontbijt, lunch, avondmaal maar ook snack. De summer frozen yoghurt is bijvoorbeeld mijn allergrootste favoriet. (En ook het perfecte excuus om een hele dag koolhydraat vrij te eten, als dit gepland stond als snack ;-) )

Zelf was ik geen grote fan van de broodvervangers. Ik eet sowieso al niet graag brood. Maar met behulp van de 100 DD tabel en de voorwaarden die Delphine omschreef vond ik al snel een gezond broodje in het warenhuis. Als ik dan eens brood at nam ik hier twee sneetjes van.

Een grote nieuwkomer of verrijking voor mij waren de noten en zaden. Ik wist niet dat er zoveel bestonden. Oh my God! Maar in plaats van een chips rek heb ik nu een rek vol potten met noten en zaden. En deze voedingssoort heb ik dankzij Fitmom echt leren appreciëren.


Het moeilijkste voor mij was het water drinken. Ik was een echte cola - fan. Van 's morgens tot 's avonds. Smaakjes of andere trick hielpen mij nooit om een fles water te verkiezen boven een goeie frisse cola vol bruis. Kwam daar ook nog het feit bovenop dat ik ook op cola vlak erg kieskeurig was. Geen light of zero. Want dat vond ik allesbehalve lekker. Daarom besloot ik ook om effe hard te zijn en geen frisdrank in huis te halen. Sorry voor de bezoekers maar hier was het enkel water, thee of koffie. Ter extra ondersteuning installeerde ik ook de app 'water time' op mijn iPhone. Hierbij kreeg ik om de zoveel tijd een signaal dat ik water moest drinken. Kinderachtig maar zeer efficiënt.

(Ondertussen drink ik amper nog cola. Uitzonderlijk eens op café op restaurant)Een fittere versie van mezelf

Ben ik door het programma fitter geworden? Dat is een moeilijke.. Niet omdat ik het programma en zijn functie hiervan in vraag stel, maar omdat ik altijd al een energiek en fit persoon ben geweest. Zowel voor als na mijn zwangerschap. Ik geef zo een acht uur per week - vrij intensief - danstrainingen en dan reken ik de voorbereidende uren thuis er niet bij. Dus op vlak van fitheid had ik zeker niet te klagen.


Maar ben ik mezelf 'liever' gaan zien? JA. Ik kan nu meer genieten van nieuwe kledij te kopen en te passen. Ik draag dingen die ik daarvoor nooit gedurfd zou hebben. Neen, ik was nooit een dikkerdje, maar ik had ook een afkeer van mijn buikje of mijn veel te dikke billen. Door het programma zie ik ook zelf in dat ik slanker ben geworden en daar ben ik fier op. Absoluut.


Zo had ik na mijn zwangerschap toch een afkeer van mijn eigen lichaam. Ik zag mezelf niet graag meer in de spiegel. Als we gingen zwemmen droeg ik standaard een badpak. Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht rond te paraderen in een bikini. Een paar maanden later ben ik op vakantie gegaan en droeg ik - raar maar waar - bikini's. Ik was dankzij het programma weer trots op mijn eigen lichaam en buik.


Een hechtere band met mijn dochter

De oefeningen in het fitmom boek waren gepasseerd om samen te doen met je kindje. Helaas was mijn dochter er geen grote fan van. Onze mopshond daar in tegen... Elke keer dat ik Annabel wou 'gebruiken' voor de oefeningen uitte ze haar tegenzin. Die wou liever rondkruipen en de wereld ontdekken.


Oké, op dat punt was Fitmom misschien geen al te groot succes voor ons. Dus heb ik de oefeningen dan maar geïntegreerd in mijn danslessen. Weg gesmeten zijn ze dus niet. Maar ik ben er zeker van dat het voor sommige mama's wel een succes was geweest. Ik heb genoeg foto's zien verschijnen van teamgenoten waarbij het wel lukte. En het zag er super leuk uit. (Toch wel een beetje jaloers hierzo). Maar wie weet, als ze wat groter is kunnen we het nog steeds proberen. Want de oefeningen zijn niet alleen voor baby's. Dus er is nog hoop voor mij & Annabel!


Betere versie voor mezelf

Er zijn toch wel wat mensen die me vragen hoe ik mijn zwangerschapskilootjes verloren ben. En iedere keer antwoord ik eerlijk: dankzij fitmom.

Ik ga het niet onder stoelen of banken steken: ik ben fan. Ik ben een veel gezonder persoon dan dat ik was voor ik Annabel kreeg. En daar ben ik blij om.


Mijn lievelingsgerecht? Twee jaar geleden zou ik resoluut Mc Donalds antwoorden. Nu zeg ik verrassingsballetjes of crispy checken. Of bloemkoolpap? Whatever, mijn punt is het verschil is groot. Voor het mama worden kon het me niet schelen wat voor een levensstijl ik had. Nu wel.


Ik ben ook (positief) verrast hoe het hete fitmom gebeuren een invloed had op mijn leven. Na de 100 dagen was ik niet zo intensief bezig met de challenge. Het leven gaat gewoon verder. En toch had de Fitmom levenswijze zich mijn leven ingebakerd. Ik was er 100 dagen bewust mee bezig geweest. Maar ik had nooit gedacht dat ik het later nog zou volhouden.


Neen, het programma van Delphine is geen oh zo bekend dieet. Het is een levenswijze. Daarom benoem ik me ook zelf tot de fitmom - groep. Ik heb de eindlijn gehaald. Ik heb volgehouden en ik ben nu een veel gezonder persoon. Een gelukkigere vrouw en daarom ook een betere mama.


Mijn eindgewicht? Vandaag de dag weeg ik zo een 57 kilogram. Best mooi meegenomen toch?! Een Victoria secret model zal ik nooit worden. Maar ik ben wel een vrouw geworden die haar eigen lichaam terug graag ziet. Soms zeur ik ook nog eens over mijn dikke billen of mijn opgeblazen buik (vooral rond de maandelijkse periode..), maar ik kijk niet langer weg als ik een spiegel passeer. In tegendeel. Ik ben echt trots op mezelf. Bovendien draag ik ook weer met veel plezier bikini's!
De fitmoms

Ik heb veel aan mezelf te danken, dat ga ik niet ontkennen. Ik heb volgehouden, ik heb doorgezet. Maar ik heb ook veel te danken aan de facebookgroep: #Fitmom-#Fitbody by 1OO days of dedicatie. Aan alle teamgenoten, soortgenoten die hetzelfde avontuur zijn ingegaan als ik. Samen hebben we liggen brainstormen over gezonde recepten, hebben we vragen aan elkaar gesteld en hebben we elkaar er door geholpen. Was er iemand die het moeilijk had, waren er een zo een dertig tal andere vrouwen die die persoon er door sleurde. Shoutout aan ons fitmoms!


Maar uiteraard ook aan diegene, de oorzaak, de reden, dat er honderden mama's hun leven hebben verbeterd qua gezonde levensstijl, Delphine. Dikke 'vette' merci. Ik kan niet voor andere spreken, maar mijn leven heb je alvast een geweldige boost gegeven!

Delphine heeft ook een tweede boek uitgebracht, dat ik uiteraard al in mijn bezit heb. Na de #Fitmom is nu ook #Fitbody een besteller. Veertien januari starten we een nieuwe 100 dagen challenge. Onze kleine intieme facebookgroep is uitgegroeid met zo een 45 duizend leden. Wil jij ook voor een fittere en energieke, maar vooral haalbare manier van leven?! Haal de boeken in huis en voeg jezelf toe tot deze fantastische groep. Ik wens je alvast ontzettend veel succes!


Xoxo


Stephanie


#smotherhoods #blog #momblog #motherhoodissues #momlife #fitmom #fitmomchallenge #healthylifestyle


1.283 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page