top of page

Mama, ze zeggen dat Sinterklaas niet bestaat.

Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat? Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat en wat is nu de juiste leeftijd hiervoor?


Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Ondanks dat wij nog een dikke maand geduld moeten uitoefenen voordat Annabel haar schoen kan zetten, leeft de aanwezigheid van de goedheilige man hier sterk in huis. Annabel wil niets liever dan tekeningen maken voor Sinterklaas en oefent alvast haar liedjes in.


Het is geen geheim; ik hou van de feestdagen, elke feestdag die er bestaat. Of het nu Halloween, Kerst of Sinterklaas is. Hier in huis wordt aan elke feestdag de nodige aandacht besteed. Dit omdat ik persoonlijk de mooiste herinneringen aan mijn kindertijd link met zo een feestdag én omdat ik houd van de ontwikkeling die kinderen doormaken op vlak van magisch denken.


Maar betekent dit dan automatisch dat ik de Sinterklaas - bubbel nooit ga doorprikken en hem nog jarenlang in leven ga houden? Neen. Want uiteraard komt er een moment - laat ons hopen niet te snel! - dat Annabel zich luidop zal afvragen of Sinterklaas nu wel écht bestaat.


Of misschien is het wel mijn taak om haar de "waarheid" achter de gevulde schoen en tafel vol speelgoed op zes december te bekennen? Hoe en wanneer vertel je dat Sinterklaas niet écht is, lees het in deze blogpost.


Het belangrijkste blijft; eerlijkheid boven alles. Als je merkt dat je kind vragen begint te stellen rond het bestaan van Sinterklaas, houdt als ouder dan vooral het verhaaltje niet aan. Wees eerlijk.


Wanneer vertel ik mijn kind de waarheid?


Ik zie het vaak verschijnen in Facebookgroepen van mama's; wanneer moet ik mijn kind vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Laat ons beginnen met te benadrukken dat er geen leeftijdsgrens vastligt over tot wanneer een kind nu precies mag 'geloven' in de magie achter Sinterklaas. Het geloof in de goedheilige man is afhankelijk,van kind tot kind.


Wat we wel kunnen observeren is dat kinderen die ouder worden meer inzichten voor zichzelf gaan (kunnen) maken. Een paard dat op de daken loopt, dat kan niet. En hoe kan het dat Sinterklaas vandaag bij hen op school was en tegelijkertijd ook op de school van hun nichtje of neefje? Deze kritische inzichten zullen ervoor zorgen dat oudere kinderen vaak uit zichzelf al gaan kritisch kijken op het hele Sinterklaasbestaan.


Vaak zien we ook dat jongere kinderen met oudere broers of zussen veel sneller hun geloof in Sinterklaas verliezen, omdat hun oudere broers of zussen niet langer geloven in Sinterklaas.

Hoe vertel ik mijn kind de waarheid?


Doordat kinderen vaak uit zichzelf kritisch gaan kijken naar de facetten rond Sinterklaas, kan je als ouder hier vaak op inspelen. Het belangrijkste blijft; eerlijkheid boven alles. Als je merkt dat je kind vragen begint te stellen rond het bestaan van Sinterklaas, houdt als ouder dan vooral het verhaaltje niet aan. Wees eerlijk.


Uiteraard hoef je niet meteen met de bijl door de twijfelende fase te slaan, je kan gerust meegaan in de 'bedenkingen' die het kind stelt. Waarom denk je dat Sinterklaas niet bestaat? Hoe kom je daarop? ... Ge er vooral niet tegen in. Wanneer je merkt dat het kind met deze bedenkingen zit kan je ook wat tips achter laten, door bijvoorbeeld inpakpapier van Sinterklaas te laten rondslingeren.


Merk je dat je kind best oud aan het worden is of de omgeving heeft al veel langer door dat Sint niet bestaat, dan kan je zelf zaken in vraag stellen bij het kind. "Denk jij dat iemand echt boven de tweehonderd jaar kan worden?", enzoverder. Zo kan je het kritische proces wat stimuleren en hoef je zeker niet de brute spelbreker te zijn. Uiteindelijk is het beter dat jij diegene bent die de waarheid zegt.


Hoe ga ik om met de reactie van mijn kind?


Elk kind reageert natuurlijk anders. Sommige kinderen zullen teleurgesteld, boos of misschien ook wel droevig zijn. En dat is helemaal oké. Doordat de Sinterklaas - bubbel doorprikt wordt lijkt het voor het kind in eerste instantie dat deze fijne, magische periode voorbij is. Praat vooral met je kind om te weten te komen vanwaar deze gevoelens komen. Wie weet kan Sinterklaas nog altijd een fijne periode zijn, ook al weet je kindje dat jij jarenlang voor Sinterklaas speelden?


Hoelang hebben ze bij jullie thuis geloofd in Sinterklaas? En hoe zijn jullie kids achter de waarheid gekomen? Welke gevoelens gingen hiermee gepaard? Deel jullie ervaring in de comments!

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page