Mijn kleutertje op kamp, help!
Jouw kleuter op kamp? Vanaf 2,5 jaar kunnen kindjes terecht bij de vakantiekampen aKadeemi. Helemaal op maat en georganiseerd in verschillende fantastische, atypische thema's. Hoe bereid je een kind voor op kamp? Moet dit een hele week zijn of kan dit in losse dagen? En moet mijn kleuter zindelijk zijn?

Hoe hard we ook ons best doen, als ouders hebben we helaas niet zoveel vakantiedagen als de schoolgaande kinderen. Vakantiedagen overbruggen, het is vaak een heel puzzelwerk. Vooral voor de jongste kinderen is het vaak een hele zoekopdracht want speelpleinen zijn vaak nog geen optie. Maar wist je dat ze bij vakantiekampen aKadeemi al kampjes aanbieden voor kleuters vanaf 2,5 jaar?!
Ja, je leest het goed. Bij vakantiekampen aKadeemi kan jij je kleuter inschrijven vanaf 2,5 jaar. Want oprichtster Nathalie, zelf mama van Matéo en vrijetijdsagoge, mistte een aanbod voor deze leeftijd en vooral niet op maat. Want speelpleinwerking op andere typerende kampen zijn vaak in grote groepen, iets wat voor jonge kleuters niet ideaal is. Bij aKadeemi speelt men hierop in door kleinere groepen te voorzien en er bovendien voor te zorgen dat elke monitor ook elk kind kent. Kortom, een persoonlijke touch.
Als ik als ouder de website bekijk dan valt mij op dat er een scheiding wordt gemaakt tussen twee grote groepen. Enerzijds 'Nelly' (van 2,5 tot 7 jaar) én 'Rhino' (7 tot en met 12). Maar Nathalie verduidelijkt dat het grootse onderscheid wel is tussen kleuters en lagere school kinderen. Maar wat hen opvalt is vaak dat sommige oudere kindjes zich beter voelen in de jongere groep. Of dat de oudere kleuters sneller aansluiting vinden bij de iets oudere kinderen. Maar bij elk kamp is dit ook anders. De verdeling is puur afhankelijk van de groep.
In totaliteit kunnen (in de zomer) zo een 30 - tal kinderen ingeschreven worden per kamp. Dit om de persoonlijke aanpak te kunnen garanderen.
Een vakantiekamp bij aKaademi wordt steeds georganiseerd in atypische thema's. 'Geen file op de melkweg', 'Anna & Tommie (= anatomie)', 'Het insectariaat', of 'laat mij gerust', het zijn enkele voorbeelden van het gigantische leuke aanbod in thema's. Als ouder selecteer je dus een thema per kamp. Doorheen de week wordt een draaiboek gehanteerd waarin men activiteiten voorziet gebaseerd op het thema, dit met oog op differentiatie. Alle activiteiten worden voorbereidt door Nathalie en kampverantwoordelijke (vaak leerkrachten). Dit om kwaliteit te garanderen.
Een 2,5 jarige op kamp, kan dat?
Een 2,5 jarige vraagt uiteraard een hele andere aanpak dan bijvoorbeeld een 4 - jarige. Neem nu bijvoorbeeld het onderdeel 'zindelijkheid'. Aangezien de vakantiekampen snel volzet zijn, is het perfect normaal dat je als ouder nog niet kan inschatten of je kind binnen 6 maanden al volledig zindelijk zou zijn. Daar heeft het team van aKademi dan ook alle begrip voor. Toch vraagt men om tegen het kamp hier aan te werken. Dit omdat ze gewoonweg niet de mogelijkheid hebben om kinderen te verversen.
Een hele dag op kamp komen, het is niet te onderschatten. Vooral bij de kleuters worden de activiteiten gezorgd voor veel afwisseling tussen spel en knutselen, maar ook vrij spel. Tijdens deze laatste krijgen de kleuters ook de mogelijkheid om even tot rust te komen. Er is geen mogelijkheid om kinderen te laten slapen in een donkere ruimte. Na de middag kunnen kindjes wel even gaan liggen bij rustige muziek.
Een week of losse dagen.
Bij aKadeemi hoef je niet persé een hele week te boeken, hier werkt men ook met zogezegde losse dagen. Als je als ouder bijvoorbeeld op woensdag niet werkt, of bij de allerkleinste kan het ook zijn dat je ze de ene dag wel stuurt en de andere dag niet. Die mogelijkheid is er zeker. Maar mist het kind dan niets van het hele gebeuren?
Ondanks dat men rond een thema werkt, wordt elke dag gestart met een onthaal. Er wordt gezorgd voor herhaling zodat elk kind mee is met het verhaal. Activiteiten zelf worden steeds afgerond per dag. Zo mist een kind die niet een hele week komt, niets.
Kinderen met 'bijzondere' zorgen.
Elk kamp bestaat uit vijf begeleiders waarvan één kampverantwoordelijke. Deze persoon heeft een pedagogische achtergrond, die sowieso wel iets van ervaring of achtergrond hebben. Volgens Nathalie is het belangrijkste hierin communicatie met de ouders, want als ouder ken jij je kind het beste. De informatie die wordt doorgegeven wordt door Nathalie gebrieft aan de monitoren. Een visualisatie van een dagverloop is perfect mogelijk. Maar als deze aanpassingen te zwaar of onhaalbaar zijn, dan is Nathalie hier ook gewoon open over tegenover de ouders. Want één - op - één - begeleiding is bijvoorbeeld niet mogelijk.
Mijn kind alleen op kamp sturen, onmenselijk toch?
Nathalie maakt al snel duidelijk; een kleuter heeft geen vriendje nodig voor op kamp. Samen op kamp gaan met een vriendje of vriendinnetje kan een herkenningspunt zijn, maar na vijf minuten spelen kinderen al snel met iemand anders. Kleuters hebben meer aandacht voor het speelgoed zelf of het aanbod.
Als jouw kindje 'moeilijk' contact legt wordt er aangeraden om hem/haar zeker in te schrijven op maandag. Want op maandag wordt er veel aandacht geschonken aan kennismakingsspelletjes.
Het is ook helemaal oké dat sommige kindjes meer tijd nodig hebben. Maar ook hier kan je als ouder dit laten weten aan de monitoren zodat ze hier makkelijk op kunnen inspelen.
Het prijskaartje.
Een weekje themakamp volgen bij aKadeemi kost je zo een €130, waarbij je zelf koek, fruit en lunch voorziet. Wat krijg je ervoor terug? Kwaliteit. Over elk dagonderdeel is nagedacht. Er wordt heel veel tijd gestoken in de voorbereiding. Bovendien staat aKadeemi ervoor dat elke animator zijn groep kent én dat er oog is voor het welbevinden van elk kind.
Mijn kind gaat op kamp en nu ...
Oké, eerlijk, je bent helemaal overtuigt van het geweldige vakantiekamp en schrijft via de website je kind in. Je selecteert het vakantiekamp en de locatie die je wenst. De eerste keer maak je een account aan en voeg je een held toe. Hierdoor blijft alle informatie makkelijk staan en kan je nadien zaken aanpassen.
Maar dan? Hoe help je jouw kind voorbereiden op dit kamp? Op voorhand krijg je via mail een foto en naam van de monitor. Handig, want omwille van corona mag je niet binnen op de kampen. Zo weten jij en jouw kind al bij wie je kindje in de groep zit. In een infomail krijg je ook een soort van idee wat er die week zal gebeuren. Hierbij krijg je ook het verhaal mee.
Het verloop van het afscheid hangt uiteraard van kind tot kind af. Soms is het beter om het afscheid kort te houden, maar sommige ouders willen hier graag de tijd voor nemen. De grootste tip die Nathalie meegeeft is vooral dat je als ouder moet proberen rustig te blijven en vooral positief. Want kinderen zijn gevoelige octopussen op dat vlak.
Snel zijn is de boodschap!
De inschrijvingen gaan snel! En aangezien men hier werkt in kleine groepen zijn de plaatsen beperkt. Meer informatie vind je hier.