Slaapissues: Help mijn baby slaapt niet door

Vele mama’s zijn onzeker wanneer hun kindje maar niet lijkt door te slapen. Maar wanneer mogen we verwachten dat de baby doorslaapt? En wat als het niet lukt? Vandaag lees je er alles over in de reeks: slaapissues van Smotherhoods.
De afgelopen week contacteerde drie verschillende mama’s mij, met één dezelfde vraag: mijn baby slaapt niet door, wat moet ik doen? Bij elk van hen stelde ik dezelfde vraag: hoe oud is je kindje? De ene mama had een baby van zes maanden, de anderen eentje van drie maanden en de laatste was mama van een baby van twee maanden.
Elk van hen hadden ze dezelfde zorgen. Hun baby’tje leek abnormaal want wou maar niet doorslapen. Ze hadden het internet afgezocht naar handvaten. De drie mama’s verloren zichzelf in de talrijke websites en cijfers. Met één conclusie: ik doe iets fout. Want mijn kind slaapt allesbehalve door.
Ik wou dat ik hen een virtuele knuffel kon geven. Met elk van hen had ik medelijden dat ze zo konden denken dat ze aan het falen waren. Want hoe komt het dat wij anno 2020 nog zo een hoge, onrealistische verwachtingen hebben van ‘doorslapen’? Daarom deze blog. Voor alle mama’s die twijfelen of hun baby wel normaal is, die denken dat ze iets fout doen omtrent het slaapgebeuren. Om hen te doen inzien dat ze niets verkeerd doen, integendeel.
Ik ken het gevoel effectief, want ik was ooit zo een mama.
Wanneer we opzoek zijn naar antwoorden of informatie, worden we geconfronteerd met een tal van fabels en onwaarheden. Neen baby’s die flessenvoeding slapen niet sneller door dan bij het geven van borstvoeding en neen een baby slaapt niet vaster omdat hij rijstmeel krijgt bij zijn laatste papje. Sterker nog: wist je dat deze rijstmeel er net meer plaats in de maag wordt ingenomen en baby’s dus sneller kunnen wakker worden, door een te zwaar maagje? Al deze uitspraken zijn fabels, delete ze alstublieft.
Kan een pasgeborene dan doorslapen?
Neen. Een pasgeborene heeft geen dag- en nachtritme. Om de drie – vier uren heeft hij honger. Die tijdsduur tussen twee voedingsmomenten staat gelijk voor het aantal uren dat hij aan één stuk kan slapen. Verwacht dus niet dat jouw pasgeborene meteen een blok van zes uur slaapt. Eerst en vooral kan hij dit biologisch gezien niet en twee het is uiterst ongezond. Een baby heeft in zijn prille periode voeding nodig. Sommige mama’s weigeren een baby wakker te maken als hij slaapt. Dat is ieders eigen keuze. Realiseer je wel dat die voedingsmomenten belangrijk zijn. Het is oké om een half uurtje uitstel te geven, maar overdrijf hier zeker niet in. De harde realiteit is gewoonweg dat voedingen op dit moment belangrijker zijn dan slaap. En daar draag jij, lieve mama, de gevolgen van.
Rond ongeveer zes weken kan de baby langer doorslapen. Word je begeleidt door een lactatiekundige of vroedvrouw zal zij ook aangeven wanneer het moment daar is dat je de baby ’s nachts wat langer zal mogen laten slapen. Dit past men in eerste instantie ’s nacht toe. Dit betekent niet dat jouw baby hier persé klaar voor is. Het is perfect mogelijk dat de vroedvrouw jou groen licht geeft voor een langere nachtrust maar jouw kindje hier tegenin gaat. Het belangrijkste blijft: volg het ritme van jouw kindje.
Wanneer spreken we dan van doorslapen bij een baby?
Eerst moet je even stilstaan bij het volgende: wat versta jij onder doorslapen? Versta jij hieronder dat de baby netjes slaapt van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s morgens? Of versta jij hieronder dat de baby rond zeven uur in bed gaat en jij dan weer een avondje voor jezelf hebt? Wat is doorslapen zelfs, wat houdt het in?
Volwassenen denken dat ze ’s nachts doorslapen. Maar niets is minder waar. Doorheen de nacht word je meermaals wakker, maar je merkt er niet veel van. Je zucht een keertje, je draait je om en al snel herval je terug in slaap. Bij een baby loopt dit anders. Hetzelfde patroon speelt zich af, alleen krijgt de baby zich niet vanzelf makkelijk terug in slaap. Hij ervaart dan een gevoel van honger of misschien wel van angst: waar is mama en papa? Aangezien hij dit niet kan uitspreken zal hij communiceren op de manier dat elke normale baby dit doet; huilen.
Rond de leeftijd van zes maanden kan de baby in principe in een blok van acht uren slapen. Maar ook hier; dit is afhankelijk van baby tot baby. Het wilt dan ook niet zeggen dat wanneer jouw baby zes maanden is hij ook ineens het principe van doorslapen begrijpt. Er bestaat geen enkele handleiding die je uitlegt hoe je dit moet doen. Er is maar één juiste werkwijze: geef jouw baby de tijd dat hij nodig heeft.
In die periode heb ik vaak geklaagd en soms zelfs gehuild. Vooral omdat ik gewoon zelf mentaal en fysiek op was. Ik heb vaak gedacht dat er iets mis was met mijn kind. Maar eigenlijk was er gewoon iets mis met mij. Mijn verwachtingen lagen te hoog. Mijn realiteit strookte niet met de verhalen van anderen. Daar heb ik nu spijt van.
De baby ontwikkelt deze vaardigheid zonder dat je het goed en wel beseft. Plots wordt hij wakker zonder huilen en valt hij al snel weer in slaap. Dan spreken we van doorslapen. Maar doorslapen is geen must die op een bepaald moment moet worden behaald.
Annabel is nu bijna drie en als ik ‘doorslapen’ zou afstemmen op de uitleg die ik verkreeg op het internet, dan slaapt mijn dochter nog steeds niet door. Er zij nachten dat ze rond twaalf ’s nachts wakker schiet, even huilt en enkele seconden later weer in slaap valt. Er zijn ook nachten dat ze pas in slaap valt als ik ben gaan kijken, al dan niet met een flesje melk. Er zijn ook nachten dat ik haar niet hoor. En zelfs als deze laatste plaatsvinden ben ik al ongerust.
Wanneer heb ik weer een avond voor mezelf?
Het duurt wel even voor je weer tijd voor jezelf hebt. Mama’s kijken na weken van intensief bezig zijn met hun baby’tje uit naar een avondje voor zichzelf. Je weet wel; het kindje in bed en jij weer een avondje van rust. Rond de leeftijd van negen maanden kunnen baby’s van 19:00 tot zeven uur ’s morgens slapen. Ook dit is weer een algemene richtlijn en hangt af van het kindje. Let wel op: rond deze leeftijd krijgt het kindje ook te kampen met verlatingsangst. Plots huilt de baby ’s nachts omdat hij bang is. Maar ook dit is weer een fase en gaat weer voorbij.
Belangrijk blijft wél lieve mama, dat je de bovenstaande cijfers géén feiten zijn. Elk kind is anders. Het is dus perfect mogelijk dat jouw kind op de leeftijd van negen maanden nog enkele keren wakker wordt. Het voelt voor jou misschien niet fijn, maar dit wilt niet zeggen dat jij of je baby iets fout doen, integendeel. Annabel is 2,5 en zoals ik al zei, ze wordt soms nog wakker ’s nachts. Bovendien kan ik je verzekeren dat mijn kind perfect normaal is en het jouwe dus ook. Twijfel je toch? Of heb je een vermoeden dat er toch iets aan de hand is, dan kan je zeker een consultatiebureau contacteren.