top of page

Tien geboden bij het kopen van een draagzak


Via de draagzak kon Annabel mee genieten van het vakantiesalon. Ze heeft haar ogen de kijk gegeven.

Dragen is een heel bijzonder iets met een baby. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar vandaag de dag zou ik het niet meer kunnen missen. Mijn ontdekkingstocht naar de draagzak lees je binnenkort in een nieuwe blog.


Naar aanleiding van dit blogbericht zou ik jullie ook op weg willen zetten naar het kopen van een draagzak. Of toch naar het kopen van de juiste. Want dat is één van de belangrijkste dingen die je niet mag negeren:de juiste draagzak. Voor je baby maar ook voor jouw comfort. Ik ben zeker geen expert, maar ik heb de afgelopen tijd heel wat geleerd. En dat wil ik jullie ook graag meegeven.


Dus hier gaan we. Mijn tips. Heb je er iets aan gehad? Of heb jij nog leuke tips? Laat het me dan zeker weten door een reactie achter te laten.


1. Ergonomisch & M - houding

Toen ik een draagzak op mijn geboortelijst had gezet had ik geen idee hoe de wereld der draagzakken uitzag. Woorden zoals 'ergonomisch' of 'M - houding' waren voor mij onbekend. Tot ik de draagzak van onze lijst wou uitproberen. Hij zat helemaal niet goed. Zowel niet voor mij als Annabel. Dus besloot ik mijn wereld te verbreden en ging ik op onderzoek uit. Lang leven het internet!



Een draagzak moet ergonomisch zijn. Hiermee bedoelt men de ondersteuning. Zo moet het rugpand doorlopen van knieholte tot knieholte. Als je kindje in de draagzak zit moet het ook in de befaamde m - positie zitten. Dit wilt zeggen dat het kindje zijn knieën hoger moeten dan de heupen. Het kindje zit eigenlijk een beetje zoals een kikker. Daarom noemt men deze houding soms ook de 'kikkerhouding'.


Je merkt al snel bij een goeie draagzak dat die houding vanzelf wordt aangenomen. Dus je moet geen zotte toeren gaan uithalen. Een beetje geduld, das het enige dat je nodig hebt.


In een Babybjorn, één van de verschrikkelijkste soort draagzak en dus totaal niet ergonomisch (en dus uiteraard diegene die ik gekozen had op de geboortelijst! ), zie je die kikkerhouding duidelijk niet. De baby hangt letterlijk. Een zichtbaar bewijs dat deze dus geen ergonomisch exemplaar is. Want wees nu eerlijk, als je onderstaande foto ziet, in welke houding zou jij een uur kunnen zitten?



Maar naast het feit dat een draagzak ergonomisch hoort te zijn, is het ook belangrijk dat hij goed zit voor jou. Dat jij hem comfortabel vindt. Daarom: test uit. Experimenteer.


2. Hallo draagconsulente!


Ik probeerde eerst een draagdoek. Maar hier voelde ik me niet comfortabel mee. Een draagzak was voor mij een betere optie.

Een goed comfort voor jou maakt een wereld van verschil. Daarom is het belangrijk om een draagzak niet in het wilde westen te gaan bestellen zonder iets of wat kennis. Vandaar, hallo draagconsulente! Ja echt, het bestaat. Je maakt een afspraak bij een draagconsulente en zij zijn diegene die je met raad en daad bijstaan. Zij bieden je de ervaring en kennis. En samen ontdek je welke draagzak perfect is voor jullie.


Het lijkt in het begin misschien allemaal een beetje vreemd. Maar het is echt de moeite! Je ervaart het verschil tussen een draagdoek en een draagzak. Als je kiest voor een draagdoek leren ze je ook hoe je die net moet knopen. Ja, je kan dit gerust doen via een tutorial op Youtube maar je zal je nooit zo zelfzeker voelen. En dat is echt belangrijk. Want je draagdoek knopen is één, maar het gevoel van onzekerheid is groot. Zeker als daar zo een mini wezen hangt in één of andere doek. Ik heb bijvoorbeeld zo ervaren dat een doek niets voor mij was.


Een draagzak was dan weer echt mijn ding. Maar ook hierin bestaan een heleboel soorten. Denk maar aan de stofsoort. Mijn draagzak bestaat bijvoorbeeld uit een soort van rugzakachtige stof, lekker stevig. Persoonlijk ben ik hier heel tevreden over. Maar er zijn ook mensen die kiezen voor een draagdoekenstof.

Daarom is het zo belangrijk om uit te testen en vooral niet het eerste het beste te kiezen.


Wil je meer informatie over een draagconsulente, hun werking of boek je graag een afspraak in jouw regio? Klik dan hier voor meer informatie.





3. De maat

Zoals dat bij de meeste dingen is, telt dit bij draagzakken ook. De maat is belangrijk. Een kindje groeit. Houd hier dan ook rekening mee. Er zijn bepaalde draagdoeken/zakken die je kan gebruiken van bij de geboorte. Bij draagzakken bestaat er zoiets als een aparte insert. De insert is een tussenoplossing en zorgt ervoor dat je meteen kan dragen. Maar het is niet zo positief op ergonomisch vlak. Ik ben geen fan van zo een tussenoplossing. Ik heb daarom gekozen voor een draagzak waarbij je het rugpand of het zitvlak kan versmallen.


Om de juiste maat te bepalen kijk je naar de kledingmaat van je kindje. Kijk dus niet naar de leeftijd maar naar het gewicht en de lengte van het kind. Vanaf maatje 68 zullen alle ergonomische draagzakken wel passen.


Enkel bij pasgeborene moet je extra alert zijn. Er bestaan ook speciale draagzakken voor deze categorie. Hierbij denk ik aan de Marsupi die je kan gebruiken tot maatje 74. Belangrijke kantlijn tekening: zie mijn laatste tip, de prijs!



4. Kopen op de groei

De maat bepaal je dus aan de hand van de kledij. Maar zoals je snel zal ontdekken is een draagzak best duur in aankoop. Controleer dus ook effe in hoeverre de draagzak meegroeit. Er zijn draagzakken waarvan je het zitvlak kan verbreden. Dit soort draagzakken groeit dus lekker mee met je kind. Zo hoef je niet om de zoveel weken een nieuwe draagzak aan te kopen.


Men beweert dat de meeste draagzakken comfortabel zijn tot maatje 92. Annabel heeft momenteel maatje 80. We dragen nog met onze ergobaby. Tot nu toe zit deze nog perfect. Afhankelijk van het model zou je kunnen dragen tot een 20 kg. Zolang dit aangegeven staat op de doos is dit veilig. Je kindje zal er zeker niet uitvallen. Maar of het ergonomisch en comfortabel is, dat is een andere vraag...


Wat dan na maatje 92? Schakel over na een peuterdrager!



5. Wie is de drager?

We gaan er vaak vanuit dat mama's diegene zijn met de draagzak. Maar papa's die dragen komt meer en meer op. Papa's zijn gefascineerd door het tafereel en willen dit maar al te graag zelf proberen. Bespreek dit dan ook op voorhand. Want als jullie allebei beslissen te dragen is het belangrijk om een model te kiezen dat makkelijk te verstellen is.


Draagzakken stel je op je lichaam door de gespen en schouderbanden af te stellen. Als jij de enige bent die de draagzak gebruikt kan je hem gewoon afgesteld op jouw lichaam laten staan. Maar als je partner dit ook wilt doen zoek je best een exemplaar dat makkelijk te switchen is.


6. Buik of rug?

Hoe zou je het liefst dragen, op de buik of op de rug? Dit is een persoonlijke voorkeur. Maar bij de meeste draagzakken kan je beide opties toepassen. Vraag hier ook zeker naar, zeker als je een bepaalde voorkeur hebt.


Dragen op de buik is lekker knus en gezellig. Ideaal bij jonge baby'tjes die bijvoorbeeld in hun groeispurtje zitten. Maar op de rug is ook leuk. Zeker als kindjes groter worden en nieuwsgierig de wereld willen verkennen.



7. Vooraanzicht

Of je nu kiest voor op de rug te dragen, de buik of allebei: het is jouw persoonlijke keuze. Maar één ding is belangrijk en mag je nooit vergeten: draag je kindje nooit met zijn gezicht naar voor. Een baby op je buik dragen met zijn gezichtje naar voor is fout, NOT DONE! Het is allesbehalve ergonomisch.


Enkel de Ergobaby 360 voorziet een drager waarbij dit kan en toegelaten is. Deze soort zijn zo ontworpen zodat de bekken correct gekanteld worden. Hierdoor vormt de rug zich in een juiste houding. Maar houdt er wel rekening mee dat een kindje zich niet kan afschermen van prikkels. Hier lees je meer over in mijn blogbericht 'zak vol liefde', die binnenkort verschijnt.


8. Is een draagzak makkelijk mee te nemen?

Een draagzak zorgt ervoor dat je niet langer moet sleuren met een buggy. De draagzak zit rond je lichaam dus handig toch? Maar als je kind stapt zit je wel met een lege draagzak. Sommige mensen kunnen dit vervelend vinden. Ofwel kan je de zak aanhouden en anders loop je er mee rond. Hoe? Dat is afhankelijk van het exemplaar.


Sommige exemplaren zijn licht en dus makkelijk mee te nemen. Andere modelletjes hebben een meeneemzakje. Kies dus zelf in hoeverre je hier belang aan hecht.


9.Draagpraat

Lang leven Facebook, waar we niet langer enkel oude klasgenoten terugvinden. Neen anno 2019 is Facebook zoveel meer. Ook in de zoektocht naar het dragen. Heb je interesse, vragen of zoek je naar ervaringen? Check dan zeker de facebookgroep 'Draagpraat'. Meer dan 20.000 leden die je helpen in de zoektocht naar de perfecte draagzak of doek.



10. Het prijskaartje

Een draagzak kost geld. Zeker als je een juist en goed exemplaar in huis wilt halen. Ja hoor, men verkoopt goedkopere draagzakken, bij Ali Expres. Maar ik denk niet dat het nodig is dat ik uitleg waarom je dit beter niet doet.


Annabel beslist in de draagzak zelf hoe ze het wilt. De wereld verkennen of liever rust. Ze valt ook makkelijk in slaap.

Een ergonomische draagzak kost gemiddeld tussen de 100 en 180 euro. Zeker niet goedkoop, maar wel kei hard de moeite. Daarom is het ook zo belangrijk dat je research doet. Zodat je betaalt voor kwaliteit. En achteraf geen spijt hebt van je (dure) aankoop.



Zo, met deze tien geboden in het achterhoofd ben je klaar om opzoek te gaan naar welk exemplaar jullie verkiezen.

Laat me zeker weten of jullie iets hadden aan deze tips en of jullie hierdoor zijn overtuigd geraakt van het draagprincipe.


Heb je zelf een mooie draagzak of doek? Show hem zeker! Ik ben benieuwd.


Liefs,


Stephanie







270 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page