top of page

TO DO: Ontdek de magie van de natuur met kids hier.De tweede week van de kerstvakantie is gestart en misschien ben jij opzoek naar inspiratie? Want in tijden van covid – 19 is het best moeilijk om onze kids bezig te houden. Het lijkt alsof we alleen maar binnen mogen zitten, maar ik verzeker je dat er nog tal van mogelijkheden zijn. Buiten is er zoveel moois te ontdekken en bovendien heeft buiten spelen een tal van voordelen.


Vroeger als kind vond ik het fantastisch om buiten te spelen met de buurmeisjes. Bloemenkransen maken, in het hoge gras gangen creëeren en zo ontstonden tal van huizen in onze fantasie. Maar cijfers tonen aan dat kinderen veel te veel binnen spelen en te weinig natuur zien. Op zich niet zo abnormaal nu de overheid ons verplicht binnen te blijven zitten. Toch zijn er tal van mogelijkheden om – legaal – naar buiten te trekken. Je hebt geen grote speeltuinen nodig om met jouw kind erop uit te trekken.


De voordelen van buitenspelen

Kinderen aan een scherm, het gebeurt in elk huishouden. Hoe hard we ons ook proberen te verzetten tegen die schermtijd, het is menselijk. Ook hier kent onze driejarige perfect de werking van de iPad en Youtube – Kids. We moeten er niet belachelijk over doen, schermen zijn anno 2020 niet meer weg te denken en op zich is het ook geen schande.


Toch is het belangrijk als ouders om ons bewust te zijn van de voordelen van buiten spelen. Regelmatig met de kids naar het bos trekken is daarom een goed idee en in de kerstvakantie een ideale activiteit. De extra beweging voor kinderen, de zuurstof die de kinderen krijgen in de buitenlucht en – deze is voor ons mama’s – het positieve effect op een betere slaap. Door erop uit te trekken naar het bos verlaag je als het ware ook de stress die een kind kan ervaren. Buiten spelen is minder doelgericht dan bijvoorbeeld het leggen van een puzzel of een knutselwerkje afwerken. Er ‘moet’ minder en zo creëer je minder druk.


Maar naast alle bovenstaande voordelen zijn er uiteraard nog andere voordelen aan buiten spelen. Ouders denken vaak dat een gewone wandeling in het bos of het park nogal saai kan zijn voor hun kids. Maar misschien moeten we onze kinderen wat meer vertrouwen? Want een bezoek aan het bos kan meer zijn dan enkel wat saai wandelen.


Tijdens één van onze wandelingen hielden we een kleine pauze. We zetten ons in het gras en plots begon Annabel in de modder en het zand te ploeteren. ‘Mama, wat wil je eten? Een hamburger?’, vroeg ze me toen ze het hoopje modder naar me uitreek. Fantasierijk is ze wel, die dochter van ons.

Een bos of natuurdomein heeft vele voordelen. Wij bezochten alvast deze drie natuurdomeinen met Annabel.


#1. Domein Roosendael, Walem

Tussen Sint – Katelijne Waver en Walem, een deelgemeente van Mechelen, vind je het domein Roosendael. Een beschermd landschap waar je naast ontzettend mooie natuur ook overblijfsels vindt van verschillende beschermde monumenten. Wij wonen zelf in Sint – Katelijne Waver waardoor dit gebied veelbezocht wordt door ons. We kunnen er ook makkelijk te voet naar toe, met de buggy of de draagzak. Naast tal van prachtige natuur vind je hier ook dieren (ezels, geiten, ganzen, … ). Maar ook bergen, takken in alle formaten om mee te spelen en vijvers. Wij nemen ook regelmatig Annabels verrekijker mee. Ideaal om samen opzoek te gaan naar eendjes.#2. Kesselse Heide, Kessel

Prachtige natuur vind je terug in deze heide in dit Kempens landschap. De afwisselende struikeheidevlaktes zijn ontzettend mooi en bezorgen je naast een heleboel loopplezier ook prachtige foto’s. Je kan op zich een bepaalde route kiezen die je wenst te wandelen maar wij zagen wel waar we uitkwamen. Naast verschillende mooie plekjes genoot ook Annabel van het in bomen klimmen, de schapenweide en ezels aan de kant en de waterpoel was een ideaal plekje om te picknicken.
#3. Lommelse Sahara, Lommel

Deze groene oase in de woestijn is zeker een must – do tijdens de kerstvakantie! Speciaal voor kinderen kan je de blauwe route volgen, die wij deden en helemaal goedkeurde. Wandelen tussen de houten speeltuigen, een reuze grote slang beklimmen, een picknick aan het water, ook hier verzeker ik je een fantastische leuke dag! Vergeet ook zeker niet de uitkijktoren te beklimmen? Het resultaat is adembenemend! Van bij ons was het wel een uurtje rijden, maar de uitstap op zich behoort zeker tot één van onze topdagen!
Welk stukje natuur vind jij echt de moeite waard om te bezoeken met kinderen? Laat het zeker weten in de reacties hieronder en wie weet zie jij het verschijnen op de blog!

183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page