top of page

Van 1 naar 2 kinderen; mama Talitha vertelt

.Als mama van één dochter vraag ik me soms af hoe het zou zijn; een tweede erbij? Naast het feit dat ik absoluut niet zeker ben of ik er al klaar voor ben als moeder vind ik het best een fascinerend vraagstuk. Gelukkig heb ik een heleboel lezers die het effectief hebben meegemaakt. Dus door enkele getuigenissen te verzamelen kan ook jij nu perfect lezen hoe het verloopt, van één naar twee kids.


Uiteraard is elke belevenis anders, laat ons daar duidelijk in zijn. Deze mama’s vertellen hun ervaringen. Hoe verloopt de overgang van één naar twee kinderen? Voel je uberhaupt wel of je ooit klaar bent voor een tweede?! Ik zocht het uit!


Mentaal klaar voor een tweede, lichamelijk niet.


Talitha, die samenwoont met haar partner, wist al heel snel dat ze mama zou worden en het liefst van al van twee kinderen. Eind 2016 werd ze zwanger van hun eerste dochtertje, Ellie. Die zwangerschap verliep zo goed als vlekkeloos. Dankzij haar job in het kinderdagverblijf mocht ze vanaf de zwangerschap thuisblijven. Op 35 weken kreeg Talitha een scheurtje en verloor ze vruchtwater. Doordat er in het vruchtwater een infectie was, werd Ellie geboren met een spoedkeizersnede.


Ondanks de moeilijke start, wist het koppel met zekerheid dat er nog een tweede kindje zou komen. Toen Ellie bijna één jaar werd, begonnen Talitha en haar partner aan een tweede kindje. Maar toen kreeg ze de diagnose van de ziekte van graves, een schildklieraandoening.


Deze aandoening bleek een gevolg te zijn van de eerdere zwangerschap/bevalling. Door de aandoening werkte de schildklier van Talitha veel te snel. Hierdoor viel ze maar liefst tien kilo af in drie maanden en voelde ze zich vaak moe en depressief. Talitha kreeg hiervoor medicatie maar mocht hierdoor niet zwanger worden.Geen eisprong


Gelukkig kreeg het koppel na vier maanden toelating om hun wens naar een tweede kindje verder te zetten. Maar door de borstvoeding die Talitha gaf had ze nog steeds haar maandstonden niet gekregen en dus ook geen eisprong. Ze besloot de nachtvoedingen te minderen en na twee maanden had ze weer haar maandstonden. Twee cyclussen later werden ze zwanger van een tweede kindje, Gust.


Ook hier genoot Talitha van een rustige zwangerschap, met het kleine verschil dat er dankzij de aanwezigheid van Ellie veel minder rust voor haar was. Ellie ging twee dagen naar de opvang en één dag naar de grootouders. Door deze regeling kon deze mama toch nog een beetje rust inlassen en het huishouden op haar gemak regelen. Deze combinatie zorgde er ook voor dat Talitha een mooie harmonie vinden tussen rust en het genieten van het samenzijn met Ellie.


“ Het was heel hard zoeken hoe ik dat moest doen, zo mama zijn van twee kindjes. “Schuldgevoelens


Voor Talitha was vooral de beperkte tijd voor jezelf de grootste verandering. Maar ook de aandacht verdelen onder twee kinderen was best moeilijk. Doordat Ellie haar eerste kindje was en zij alles had gekregen, voelde Talitha zich vaak enorm schuldig. Vaak dacht ze dat ze Ellie niet genoeg liefde of aandacht gaf. Maar na een tijdje verliep dit ook beter en verdween het schuldgevoel, beetje bij beetje.


Talitha’s tip voor mama’s die nog twijfelen“Als je twijfelt, als er een kans is dat je een tweede kindje wil; ga er dan gewoon voor. Zo krijg je later geen spijt dat je het niet gedaan hebt. Uiteraard waren wij bang. Bang voor de drukte, het financiële plaatje … Maar we wilden ook niet dat Ellie zich ooit eenzaam zou voelen. Een tweede kindje zou ineens ook een kameraadje voor het leven zijn voor Ellie. Vandaag de dag zijn we dan ook ontzettend blij dat we gekozen hebben voor een tweede kindje.

Ons gezinnetje voelt nu echt als compleet.404 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page