top of page

Veilig het water in met kinderen; welke hulpmiddelen bestaan er?

Kinderen in het water, het verzekert een heleboel plezier. Maar het vraagt ook wat voorbereidingen qua veiligheid, zeker wanneer kinderen nog niet kunnen zwemmen. Is het noodzakelijk dat ik zwembandjes voorzie of zijn er nog andere mogelijkheden voor kinderen? Ik vertel het jullie graag in deze blog!



De laatste dagen hebben we in ons België – landje niet mogen klagen; de weergoden zijn ons goed gezind. En ondanks dat het nog even wachten is op ons nieuwe zwembad, staat er in onze tuin alvast een plonsbadje ter tussenoplossing. Zwemmen, het is één van de favorietste bezigheden van Annabel. De enige issue; waar heb ik die zwembandjes ook alweer gelegd?


Is het noodzakelijk dat ik zwembandjes voorzie of zijn er nog andere mogelijkheden voor kinderen? Ik vertel het jullie graag in deze blog!



Veilig het water in; wat zijn de opties?


#1. Zwembandjes


De meest bekende en meest gekozen oplossing als we met kinderen gaan zwemmen; zwembandjes. Je hebt ze in verschillende mate en kleurtjes! Je doet ze om de bovenarm, blazen en klaar om het water in te gaan. Dankzij de zwembandjes kunnen kinderen ook makkelijk vrij bewegen.





Annabel is nu bijna vier en ondertussen snapt ze ook wel dat ze zonder zwembandjes niet het water in mag. Maar daarvoor was het vaak een helse strijd om die verdomde bandjes aan te krijgen. Ook het uitdoen ging vaak gepaard met krijsen en huilen. Onze tip; maak de armen nat, zo kan je de bandjes makkelijk uitschuiven.


Controleer steeds goed dat de bandjes niet naar beneden kunnen zakken. Zwembandjes staan ook vaak geklasseerd per gewicht. Voor kleine baby’tjes zijn zwembandjes moeilijk vindbaar en – eerlijk gezegd – vond ik het niet aangenaam om bij Annabel aan te doen als ze nog klein was.


#2. BabyFloat

Toen Annabel maar een paar maanden oud was bezochten we regelmatig de BabySpa. Dankzij deze bezoekjes ontdekten wij de zogenaamde ‘BabyFloat’. In het begin is het best een vreemd en eng zicht; je baby met een zwemband rond zijn nekje. Maar echt, eerlijk waar; wij hebben er alleen maar positieve herinneringen aan.



De BabyFloat zorgt ervoor dat een baby met zijn hoofdje blijft bovendrijven. Je blaast de band op en bevestigt deze met een simpele sluiting rond de nek van je kindje.


Annabel was dit al heel snel gewoon en het grote voordeel is dat ze zelf een grote vrijheid had om te bewegen. Een zwemzitje daarentegen was voor haar veel te “verstikkend”. Ze had de vrijheid niet die ze nodig had. Het grote nadeel? De vreemde blikken van mensen in het zwembad die je bekijken alsof je jouw kindje ophangt 


#3. Zwemzitje

Het zwemzitje, of de (vaak gele) zwemband met een zitje in, is ook een bekende optie in het zwembad. Ook hier is het belangrijk dat je kijkt daar het gewicht van je kindje. Vooral wanneer je kindje minder weegt bestaat de kans op kantelen. Wanneer je een zwemzitje wil aanschaffen is het belangrijk steeds te controleren of deze voldoet aan de EN13138-norm.


Annabel was echt geen fan van het zwemzitje. Zij kon hier niet voldoende vrij in bewegen waardoor dat we de onze haast nooit hebben gebruikt.


#4. Zwempakje met drijvers

Een drijfpakje is een pakje dat bestaat uit een groot gamma aan verschillende uitvoeringen. Deze pakjes zijn voornamelijk bedoelt voor kindjes die leren zwemmen. Kies ook hier een pakje met de juiste maat en wees je er steeds bewust van dat dit pakje geen reddingsvest is. Een drijfpakje is ook vaak UW – werend wat altijd positief is.




#5. Zwemband



Een zwemband valt onder speelgoed en is niet geschikt voor kinderen die niet kunnen zwemmen, althans niet als enige bescherming in het water ter verdrinking. Wel kan je dit gebruiken in combinatie met zwembandjes en in aanwezigheid van een volwassene. Let er steeds op dat de zwemband niet te strak zit rond het middel.



Wat is jullie ervaring? Welk hulpmiddel vind jij het beste? Laat het ons weten in de comments!




99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page