Voorlezen; het ideale boekje per leeftijd!

Onze avonden bestaan uit een vast ritueel. Papa zet Annabel in de douche, ik poets haar tanden. Na nog een massage van papa, ga ik meestal met haar naar boven. We kruipen gezellig in bed en zij kiest – meestal hetzelfde – boek om voor te lezen.
Voorlezen, we zijn er al snel mee begonnen. Mensen vragen me ook vaak; wanneer kan je daar nu eigenlijk mee starten?! Simpel, eigenlijk al meteen. Het ding is, mensen denken vaak bij ‘voorlezen’ aan ouder vertelt en kind luistert. Maar voorlezen is veel meer dan dat.
Hoe pak je dat nu precies aan? Welke boekjes zijn ideaal om te gebruiken tijdens zo een avondritueeltje? Wel, ik deel graag vandaag mijn tips met jullie per leeftijdsgroep.
#. 0 tot 1 jaar
- Voel – en knisperboekjes, gemaakt uit verschillende materialen, zijn een groot succes bij deze leeftijdscategorie. Vaak hoeft er niet eens tekst bij te staan.
- Kies voor boekjes uit zachte stoffen zonder scherpe hoeken. Let vooral op papier, want geloof me dat snijdt en is erg pijnlijk!
- Laat je kindje zelf het boekje vasthouden. Zo kan hij het tactiel bestuderen en leert hij een heleboel eigenschappen.
- Vanaf twee maanden kan je perfect samen naar eenvoudige prenten kijken. Kies voor boekjes met dieren en maak de dierengeluiden bijvoorbeeld na.
- Rond tien maanden kunnen kindjes soms al dingen aanwijzen. Je kan dan bijvoorbeeld vragen waar de hond of poes is.
Kijk en voelboek met woordjes I Geluiden in het bos I Rupsje Nooitgenoeg voelboek
#. 1 tot 2 jaar
- Kinderen van deze leeftijden kennen vaak de namen van dieren of voorwerpen uit hun omgeving. Als ze deze nog niet kunnen uitspreken kan je zeker vragen deze aan te duiden.
- Probeer connecties te zoeken met boeken en de eigen leefwereld. Heb je een boekje over een hond? Praat dan ook over je eigen hond tijdens het voorlezen.
- Laat kinderen reageren tijdens het voorlezen. Flapjesboeken zijn hier bijvoorbeeld ideaal voor. Annabel was bijvoorbeeld grote fan van de Bumba flapjesboeken.
Bumba de babysit I Rupsje Nooitgenoeg zoek & vind I Kiekeboo zon
#. 2 tot 4 jaar
- In deze leeftijdscategorie gebeurt er heel veel in het leven van de kinderen. Denk maar aan zindelijkheidstraining, Sinterklaas, naar school gaan, … Voor al deze gebeurtenissen bestaan er tal van boekjes die het proces kunnen vergemakkelijken voor kinderen. Dankzij deze boekjes kan je de belevingswereld van jouw kindje aanspreken.
- Ga opzoek naar boekjes die herkenbaar zijn maar ook next level. Neem nu het voorbeeld van de Bumba – boekjes. Voor de allerkleinste heb je bijvoorbeeld de badboekjes of flapboekjes. Bumba is ondertussen een herkenbaar figuur. Ga vervolgens over naar echte verhalen of prentenboeken van Bumba. Maar zo zijn er meer van die figuren, denk maar aan Dikkie Dik.
Anna gooit haar tutje weg I Dikkie Dik slaap lekker I Milan op het potje
#. 4 tot 6 jaar
- Rond de leeftijd van vier jaar kunnen kinderen al iets langere en gedetailleerde verhalen aan. Maar overdrijf hier niet in.
- Wil je jouw kind zelf laten voorlezen? Houdt dan altijd rekening met het leesniveau zodat je het kind niet overvraagt. Lezen moet iets fijns blijven!
Britt bij de bijen I Het eiland van Olifant I Alfabet
Laat in de comments vooral achter hoe oud jouw kindje is en wat jullie favoriete voorleesboek is. Heb je zelf nog tips die in dit lijstje horen? Drop ze dan ook in de comments.