top of page

Wat moet er nu precies in die luiertas?Wat vond ik het geweldig om een luiertas te gaan uitkiezen bij het leggen van de geboortelijst. We zochten een exemplaar dat zowel stond bij mama als papa. Want zo een overdreven roze exemplaar was misschien niet zo papa - vriendelijk... Zo spannend vond ik het om die luiertas in te laden met ditjes en datjes. Maar die ditjes en datjes waren best niet makkelijk te kiezen. Wat moet er nu precies in die luiertas? Ik zocht de meest handige dingen die er in horen.


Beginnen bij de basis

Oké, laten we starten met de basisinhoud. Wat hoort er echt, absoluut in die luiertas:


- Luiers

In het begin vulde ik die zak met bijna een volledig pak pampers, ik moest maar eens tekort komen, hoe gênant zou dat zijn? Maar met de tijd heb ik echt wel beter geleerd. Zo voorzie ik per uur één pamper plus één extra, just in case. En daar kom ik echt wel mee toe. Wij maken geen gebruik van wasbare luiers. Daar heb ik geen ervaring mee!


- Verschoonmatje of een grote handdoek

Bij onze luiertas zat een verschoonmatje in. En toen ik het vergat dacht ik: kan dat kwaad? Je hebt toch op de meeste plaatsen een verschoon mat? Maar al snel kwam ik tot de conclusie dat die niet overal even proper zijn. Dus sinds dan, standaard dat matje of een handdoek mee!


- Vochtige doekjes voor de billen

En voor een heleboel andere dingen... Mondje afkuisen, vuile handjes... Lang leven de natte doekjes!


- Luierzalf

Want hoe snel worden die babypoepjes niet rood, of zijn ze geïrriteerd? Dan komt die luierzalf echt van pas.


- Plastieken zakjes

Ze nemen niet veel plaats in de zak maar zijn oh zo handig! Denk maar aan het wegstoppen van een vuile kaka broek of een volle pamper als er geen vuilbakken in de buurt zijn.


- Setje reservekledij

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus dat setje reservekledij is altijd een cadeau. Al moet ik eerlijk toegeven dat we dit nog niet hebben moeten toepassen. Bovendien vergeet ik soms het setje aan te passen op de maat waarin ze inzit, haha lol.


- Slabbetjes

Ook hier overdreef ik best wel in, maar ook nu weet ik beter. Twee slabbetjes is in ons geval meer dan voldoende. Als je baby last heeft van reflux zou ik wel meer voorzien.


- Fopspeen en knuffeltje

Bij ons hangt de tut aan een knuffeltje. Deze heeft ze echt nodig om in slaap te vallen. Daarom hebben we deze standaard mee. Het vraagt wel een extra oplettendheid want het gebeurde al dat ons mevrouwtje haar tut achterliet tijdens een dagje shoppen. Los dat maar eens op! Ondertussen hebben we zo een vier eenhoorns en reserve fopspenen, in geval van nood!


- Klein speelgoed

Altijd handig om een beetje speelgoed mee te nemen ter afleiding. Annabel is nu twee dus die is helemaal into youtube kids. Ik weet het totaal onverantwoord (lol!)


Voeding

Hier maken we een onderscheid tussen het al dan niet geven van borstvoeding.


Ben jij een mama die borstvoeding geeft?

- Borstvoedingsdoek of sjaal

Tenzij je er geen probleem mee hebt om te voeden in het openbaar uiteraard. Ik had het hier toch wat lastiger mee. Een borstvoedingsdoek zorgde er dan ook voor dat ik in alle rust en privacy kon voeden.

- Borstcompressen

In het begin dacht ik dat ik deze niet nodig zou hebben, maar mijn borsten hebben er eens goed mee gelachen. Plots stond ik daar met twee gigantische plekken op mijn t - shirt. Dus heb ik al snel een voorraadje weg gestoken in die luiertas!


Ben jij een mama die kunstvoeding geeft?

- Melkpoeder

En daar zijn die handige doseerdoosjes voor. Op voorhand afgewogen en kappen maar. Handiger kan het niet zijn.

- Water

Niet overal is zomaar water te verkrijgen voor flesjesvoeding. Daarom is het best handig dat je dit zelf meeneemt. Tenzij je hier geen rekening mee houdt, wat ook oké is. Die keuze ligt volledig bij jou.

- Flesjes

Ik geef ondertussen ook flesjesvoeding en voorzie steeds twee flesjes in de luiertas. Dan ben ik zeker. Hier doe ik op voorhand ook al het water in zodat ik niet met een grote fles moet rondlopen.

- Flessenwarmer

Sommige baby'tjes krijgen warme melk. Dan is een flessenwarmer handig om mee te nemen. Wij hebben Annabel al snel laten wennen aan water op kamertempratuur zodat we dit niet hoefde mee te nemen.


Ook andere voeding kan meegenomen worden in de luiertas. Als je potjesvoeding geeft steek je best twee lepeltjes in de zak. Maar ook koekjes of een bekertje waaruit je kindje kan drinken is best handig in de luiertas.


Seizoensgebonden

Binnen deze maken we een onderscheid tussen winter en zomermaanden. Want je moet toch bij elk wat rekening houden.


Tijdens de zomermaanden:

- Zonnecrème:

Must have in de zomermaanden. Ik verschiet er soms van hoe snel kindjes kunnen verbranden. Je hoeft maar even in de zon te zitten en BAM! Daarom niet te missen in de luiertas.

- Zonnehoedje

Ik kan je verzekeren een zonneslag doet verschrikkelijk veel pijn. Heb het één keer meegemaakt en was echt geen lachertje. Daarom ga ik steeds consequent de strijd aan met Annabel om haar hoedje op te zetten. Annabel minder blij, maar mama is gerust.


Tijdens de wintermaanden zou ik vooral letten op muts en handschoenen, maar meestal hebben ze deze al aan bij het vertrekken.


Niet basic, maar daarom niet minder belangrijk

Volgende zaken zijn niet basic maar, naar mijn gevoel, wel belangrijk om mee te nemen. Want waarvoor dienen anders die kleine zijzakjes in de luiertas?!

- Paspoort

Wij hadden al snel een paspoort voor Annabel aangezien we regelmatig buiten België vertoeven. We staken deze dan ook standaard in zo een zijzakje.

- Hospitalisatiekaart

Annabel heeft een verzekering bij DKV. Dit kaartje ligt dan ook standaard bij de kids ID. Zo zijn we - normaal gezien - in orde moest er op uitstap iets gebeuren. Moest er thuis iets gebeuren hoeven we ook niet te zoeken waar dat stomme kleine kaartje ligt.

- Antibacteriële gel

Want je weet nooit....

- Groeiboekje K&G

Zelfde principe als bij de ziekteverzekering. Moeten we naar de dokter of op consultatie bij K&G nemen we de luiertas mee.


Dit zijn de meest voorkomende dingen in onze luiertas. Hebben jullie zelf nog iets waarvan je denkt, hey die hoort er ook bij? Laat het ons dan zeker weten zodat we deze lijst kunnen aanvullen. Zo kan ik ook nog steeds bijleren.
51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page