Wat te doen met een 2 - jarige peuter tijdens een lockdown?

Bijgewerkt op: 9 apr 2020De bosbranden in Australië lijken nog maar net onder controle te zijn, of een nieuw fenomeen lijkt onze wereld over te nemen: het corona - virus. De coronatijden worden met de dag reëler en alhoewel Italië ons gewaarschuwd heeft, begint het besef bij de meeste nu pas door te dringen. Scholen sluiten, winkels sluiten en als je buiten kijkt ziet het er verlaten uit.


Of je nu achter de lockdown staat of niet, dat laat ik in het midden. De situatie is voor velen van ons moeders identiek, de school waar naar ons kind gaat is dicht.


Een deel van ons mama's zijn genoodzaakt te gaan werken, ze kunnen niet anders. Ze jongleren met opvangmogelijkheden en een nieuwe structuur. Een ander deel mama's - het deel waar ik toe behoor - blijft thuis en binnen. Wij vechten ons doorheen de toch wel lange dagen waarin ons kind dient geëntertaind te worden. Onze vrolijke, speelse en energieke kinderen moeten thuisblijven en het liefst van al binnen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik ben een mama die constant met haar dochter bezig is maar die haar kind ook leert soms alleen te spelen thuis. Op zaterdag gaat ze naar de turnles en op zondag plannen we steeds een leuke uitstap naar het zwembad, het park of het ballenbad. Na school spelen we samen thuis, eten we en dan maken we tijd voor het badmoment en het slaapritueel.


Sinds vrijdag moet ik ervoor zorgen dat mijn dochter iets om handen heeft aangezien dat de turnlessen zijn afgeschaft en de openbare plekken gesloten zijn. Alhoewel mijn huis soms lijkt op een magazijn van één of andere speelgoedwinkel is mijn kind niet in staat op zich de hele dag zelfstandig bezig te houden. Dus tijdens de dagen van de lockdown ben ik diegene die ervoor moet zorgen dat mijn kind actief bezig is.


Sommige mama's hebben een heleboel plannen in hun hoofd, andere zitten met de handen in het haar en vervelen zich al. In deze blogpost breng ik jullie dagelijks op de hoogte van onze lockdown - avonturen. Wie weet haal je er inspiratie uit? Test je zelf iets wat wij geprobeerd hebben deel het dan zeker op sociale media #motherhoodinlockdown . Heb je zelf leuke ideetjes breng ons dan zeker op de hoogte dat we deze kunnen uitproberen. Want in deze tijd hebben we elkaar alleen maar nodig mama's (vanop een afstand ;-) )


1. Lichaamstekening

Een van mijn sterkere eigenschappen is dat ik heel impulsief en spontaan aan dingen kan beginnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik op vlak van knutselgerief heel weinig in huis had. Dus moest ik roeien met de zeilen die ik had. Boven vond ik nog een rol cadeaupapier van met Kerst, en met haar tweede verjaardag kreeg ze vingerverf. Eerst was ik van plan om haar wat te laten smossen met verf, maar ik kreeg een beter idee. Annabel is dol op haar handen te tekenen, je weet wel zij legt haar handje en ik ga er rond met de stift. Dus ik dacht; waarom maak ik niet gewoon haar lichaamstekening?


Annabel ging verrassend stil liggen in een zelfgekozen pose, die er geweldig uitzag, en ik rondom haar. Vervolgens mocht zij het hele blad besmodderen met verf, wat ze erg graag doet. Toen het klaar was, was ze ontzettend trots op haar kunstwerk. Nadat het droog was knipte ik het figuur uit en hing ik het aan de muur. Een erg leuke activiteit, met een nog leuker resultaat!
Toen ze nadien haar rust inhaalde tijdens de middagdut bedacht ik mij dat we erg weinig basis knutselgerief hadden. Dus toen ze wakker was gingen we naar de Axion voor wat basismateriaal; stiften, schaar, lijm, verf, ....


2. Trollen bezoeken in de Schorre

Zaterdag was er al spraken van de lockdown maar leek het mij niet erg dat we zouden gaan wandelen in de Schorre. In mijn hoofd gelde toen de regels: meter afstand, en geen dichtbevolkte plaatsen bezoeken. Aangezien ik mijn aan die regels hield en het mooi weer was, vond ik een uitstap naar de Schorre ideaal. Samen met tante Jill, nonkel Thomas, hun nieuwe hondje Mali, mijn echtgenoot en Annabel bezochten we de trollen in de Schorre. Doorheen de bossen reed Annabel met haar tweewieler, in bochten, berg op en berg af. Ze had de tijd van haar leven.

Aangezien alle restaurant en drinkgelegenheden gesloten waren, verzorgde we zelf een gezellige picknick met chips en voor de heren bier. Terwijl we uitrusten van onze stevige wandeling speelde Annabel op de speeltuin. Na een hele namiddag buitenlucht viel onze meid vlotjes in slaap 's avonds.3. Handen uit de mouwen: in eigen tuin.

Vanmorgen werd aangekondigd dat domeinen en parken gesloten zouden worden door politie. Een mama liet via de Facebookpagina van Smotherhoods weten dat ze door de politie was weg gestuurd van een speeltuintje in de buurt. Ons plan om met onze hond te wandelen door de bossen in Katelijne viel dus een beetje in duigen.


Annabel speelt erg graag buiten maar aangezien onze tuin deze winter nog niet was bijgewerkt probeerde ik dit altijd te ontwijken. Daarom dacht ik maar dat het eens tijd werd ons hier aan te zetten. Samen gaven we haar speelhuis een poetsbeurt, maakte we de zandbak proper en rommelde al de herfstbladen op. Vier uurtjes later ziet onze tuin er weer toegankelijk uit en kan Annabel morgen weer vrolijk buiten spelen.


Aangezien de overheid ons aandrong onze kinderen niet in vakantiemodus te laten geraken, verwoorde ik expliciet elke handeling dat ik deed zodat Annabel nieuwe woordjes ontdekte, en verschillende kriebelbeestjes zag.4. Toveren met stiftHerinner jij je nog dat ik ongeveer een jaar geleden 16 dagen heb staan kamperen om Annabel in te schrijven in de kleuterschool? Op dagen als vandaag ben ik nog eens zo blij met die keuze. Vanmorgen richtte onze kleuterjuf een online groepje op met alle ouders van de kinderen. Ze zong het ochtendlied waarbij ze ieder individu begroette. Je kan je wel voorstellen hoe blij Annabel was met dit filmpje. De volgende weken neemt onze juf ons mee doorheen de dag zoals in de kleuterklas. Het enige verschil is dat we het van thuis uit doen. Ze geeft ons enkele leuke activiteiten mee, zingt het boterhammen - liedje in zoekt mee naar verdieping bij kleuters waarvoor er nog te weinig uitdaging lijkt te zijn in een bepaalde activiteit.


Voor deze activiteit gaat de credit dan ook naar juf Trien. De bedoeling is dat je een regenboog tekent met stift en nadien met een penseel met water over de lijnen gaat. De inkt van de stiften loopt dan normaal gezien lichtjes uit en geeft een magische toets aan het kunstwerk.Om Annabel cognitief een beetje uit te dagen liet ik haar de juiste kleuren van de regenboog uit de hoop stiften zoeken. Samen trokken we dan de lijnen, want dat principe had ze nog niet helemaal door.'Annabel is helemaal into handen tekenen. Het liefst van al legt ze haar handje op een papier en moet ik er met een zwarte stift rond. Dat was dan ook het gene wat ze wou. '

Nadat onze regenboog op het papier stond gingen we er met een natte penseel over, waardoor onze regenboog vooral leek op een regenplas, maar de techniek had haar aandacht getrokken. Want na de regenboog wou ze hetzelfde doen maar dan met haar handen.


5. Briefjes voor de familie

Hoe heerlijk het ook is om zo thuis te mogen zitten, in onze eigen veilige cocon, het is toch anders nu je gevraagd wordt niet meer bij elkaar te kruipen. De lockdown heeft nu eenmaal geen nut als mensen blijven feestjes organiseren of familie uitjes maken. Maar dat neemt niet weg dat wij toch bepaalde mensen heel erg missen. Daarom maken wij ook enkele kunstwerkjes die we met de post kunnen opsturen.


Vandaag gebruikte we dan ook de techniek die we vandaag dankzij juf Trien geleerd hebben. Annabel liet mij enkele handjes over tekenen en vervolgens gingen we er weer over met onze natte penseel. Aangezien Annabel zot is van lippenstift liet ik haar voor één keer toe de mijne te gebruiken zodat ze haar afdrukken op het blad kon zetten. Eén en al fun dus! :-)


6. Tuinieren: planten van zonnebloemen


De donkere, beangstigende sfeer van het corona virus proberen we binnenhuis zoveel mogelijk buiten te houden. Het is niet dat onze dochter er iets van begrijpt. Vooraan ons huis hangt Annabels vrolijke regenboog en nu onze tuin opgeruimd is kunnen we al beginnen aan de lente voorbereidingen. Want je zou het bijna vergeten, binnen een paar dagen start de lente effectief.


Het leuke aan de activiteit is dat je deze in twee kan delen zoals wij gedaan hebben.


In de voormiddag hielden we ons binnen bezig met potjes lijmen en beplakken met glinsters. De normale techniek die voorzien was, hield in dat je het potje vol lijm hangt en vervolgens rolt in een diep bord met zout. Als het zout opgedroogd is kan je deze versieren met stiften. Maar aangezien ons zout bijna op is, en ik het niet zag zitten om snel over en het weer te rijden voor zout met de hele heisa in de winkels zocht ik naar een impulsieve oplossing. De potjes konden even drogen en zodra Annabel haar middagdut had gedaan begonnen we aan het tweede deel van onze activiteit: het planten.Annabel vond het in het begin een beetje vies, die potgrond. Ze wou veel liever in de zandbak ploeteren. Maar toen ze mij bezig zag was haar interesse gewekt. Dus uiteindelijk plantte we samen onze zonnebloempitjes. Vooral het deel waar ze de potjes mocht water geven vond ze geweldig, al vrees ik wel dat onze zaadjes al op voorhand verzopen zijn. Maar we hebben het plezant gehad en dat is uiteraard het belangrijkste.7. De code van tante Anie

Tijdens deze periode van afzondering besloten ik en mijn beste vriendin onze kinderen weg te houden van alle andere kinderen, zodat we ervoor konden zorgen dat de drie elkaar nog konden zien. Zo maakte we hen als een soort van corona – buddies. Ook wij kwamen met niemand anders in contact, waardoor we zo de kans op besmetting verkleinde en we er toch voor konden zorgen dat de drie elkaar konden zien.


Speciaal voor Amélie, de oudste, maakte ik een spel: de code van tante Anie. (Een throwbackje naar de manier waarop zij vroeger mijn naam niet kon uitspreken 😉 ). De bedoeling is simpel, de voorbereiding ook en daarom deel ik ze graag met jullie.


Alles start met een koffertje met cijferslot. In de koffer zit een verrassing. Bij elke geslaagde opdracht krijgen ze één cijfer. Als alle opdrachten volbracht zijn kunnen ze zo de koffer open.

Elke opdracht was zo gemaakt dat Amélie (6 jaar) voldoende uitdagingen had, en Annabel & Janne haar konden helpen.


Er waren vier opdrachten die opgedeeld waren in twee taken:


1) De rekenopdracht:

Eerst moesten ze opzoek naar 30 stokjes. Vervolgens moesten ze de gevonden stokjes van klein naar groot leggen. Dit laatste was dan vooral voor Amélie.

Als de stokjes gesorteerd waren kregen ze prenten van vormen die ze dan moesten namaken met de stokjes. Dit gaf erg leuke resultaten. Uiteraard was dit niet echt iets voor peuters, maar ze waren al meteen gefascineerd door datgene wat Amélie deed, dus wouden ze helpen.2) De beeldende opdracht:

Bij deze opdracht kregen ze witte papieren en kleurpotloden. De bedoeling was dat ze opzoek gingen naar vier verschillende bloemen in de tuin die ze dan zo goed mogelijk moesten natekenen. Ook hier waren de resultaten – uiteraard- iets levensechter bij Amélie dan bij Annabel, maar dat hield Annabel niet tegen om ook een poging te wagen.

In het tweede deel van de opdracht kregen ze een kroon gemaakt uit papier. Deze mochten ze volhangen met materialen uit de natuur.3) De bewegingsopdracht:

Er zijn prenten voorzien van 9 dieren: een slang, een pinguïn, een adelaar, een beer, een leeuw, een olifant, een kipper, een aap en een kangoeroe. Voor elk dier moesten ze een beweging verzinnen. Als dit gelukt was dansten we samen ‘De dieren uit de dierentuin’ van Koos Konijn. Lekker bewegen en met hun eigen creatieve zelfverzonnen bewegingen!4) De lees en schrijfopdracht:

De laatste opdracht was heel simpel: schrijf de woorden na van op de kaartjes met krijt en lees ze. Om in thema te blijven stond er uiteindelijk op de grond: blijf in uw kot.


Vooral dankzij Amélie versloegen ze elke opdracht en konden ze de code van tante Anie kraken, met dit als gevolg:8. Kubben met een peuter

Heb jij een spel kubben in huis? Daar kan je echt een heleboel mee doen met een peuter! De blokken – en dan vooral de koning – zijn al op zich een fascinatie voor hen. Uiteraard zijn ze te klein om de spelregels van het spel te begrijpen, maar daarom geen reden om de doos in de kast te laten zitten, integendeel.


De blokjes in de tuin verspreiden en dan met de bal proberen neer krijgen, een variatie van bowling,… Alles kan. Annabel begon ze zelfs te verstoppen in de tuin en ging dan tegen een muur staan tellen tot tien. Vervolgens ging ze alle stokjes zoeken. Een beetje vreemd maar oh zo schattig!9. Koekjes bakken

Wanneer we een kookactiviteit met peuters doen moet je voor jezelf voornemen dat de keuken allesbehalve proper blijft. De bedoeling is dat de peuter zoveel mogelijk zelf doet, dus ja, bloem op de grond is de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe meer het kind zelf doet, hoe meer ervaringen hij opdoet. Dus haal die stofzuiger maar binnen handbereik…


Annabel deed bijna alles zelf. Zij nam de bloem, ik las het gewicht af. Zij zorgde voor de suiker en ik het zout (want we moeten een beetje verantwoordelijk blijven, de bedoeling is wel dat de koekjes eetbaar zijn). Ook het kneden deed ze volledig zelf en de koekjes uitduwen ook. Ik had zo een doos met 100 koekjesvormen gekocht, uiteraard koos die van ons enkel voor de cirkel…


Annabel is helemaal into discobolletjes, je kent ze wel die gekleurde bolletjes voor op ijsjes, dus vond ze het de max als ze zich volledig mocht laten gaan met deze doos.

Het recept vonden we gewoon op het internet: