top of page

Zo begin je aan de perfecte cadeautjeslijst!

Hoe begin je aan de perfecte cadeautjeslijst? Hoe zorg je ervoor dat dit vlot en snel verloopt? Geen zorgen, na het lezen van deze blog ben je meteen klaar voor de perfecte lijst!


Oktober is nog maar net ten einde of men begint al na te denken over de feestweken. Bij vele ouders zal de vraag gesteld worden of de kinderen een lijstje hebben. En jij denkt dan; oh no! Hoe begin je aan de perfecte cadeautjeslijst? Hoe zorg je ervoor dat dit vlot en snel verloopt? Geen zorgen, na het lezen van deze blog ben je meteen klaar voor de perfecte lijst!


Kies de beste tool voor jullie.


Herinner jij je die goede oude tijd nog van vroeger? Een tafel vol reclameblaadjes vol speelgoed? Met schaar en lijm knutselen aan jouw eigen lijstje? Lekker gezellig vond ik dat altijd. Maar anno 2021 is het veel simpeler om die lijstjes online aan te maken. Zo kunnen vrienden en familie makkelijk en snel een cadeautje uitkiezen en selecteren.


Op het internet vind je tal van tools die je hierbij kunnen helpen. Wij zijn persoonlijk fan van het verlanglijstje maken op Dreamland. Je kan dan vlot cadeaus selecteren via hun website, maar je kan ook zeker cadeaus invoegen van andere shops. Maar er zijn nog andere tools die je hiervoor kan gebruiken zoals de app Wunderlist, Verlanglijstje.nl, en zelfs bol.com heeft de optie. Om een eigen lijstje aan te maken bij Bol heb je wel een account nodig.


Wil je toch de traditie in ere houden, combineer dan! Hier thuis laat ik Annabel ook steeds knippen en plakken. Nadien digitaliseer ik haar lijstje via Dreamland.

Selecteer cadeautjes “op de groei”.


Op het moment dat Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar er zijn, is Annabel vier. Maar net zoals met haar verjaardag koop ik cadeautjes op de groei. Zo kijk ik naar wat mogelijk is voor vier en vijfjarige én blijf ik Annabel een heel jaar verder uitdagen. Voor haar verjaardag (juli) kreeg ze bijvoorbeeld een doos Diamond Painting. Op dat moment was ze er nog niet klaar voor. Maar nu, enkele maanden later, doet ze dit erg graag en erg goed.


Een kind groeit erg snel, op alle vlakken. Cadeaus op de groei kopen zijn dus een super idee!

Kies voor educatief speelgoed .


"Onder educatief speelgoed verstaan we speelgoed die kinderen spelenderwijs vaardigheden bij brengen. "

Misschien is je kind op dit moment geen grote fan van knutselen? Geloof me dit kan snel veranderen. Zeker als ze naar school gaan komen ze plots thuis met een nieuwe interesse. Als je cadeautjes selecteert wees dan aandachtig voor de hele ontwikkeling van het kind. Er zijn vijf ontwikkelingsaspecten; cognitief, emotioneel, sociaal, lichamelijk en seksueel. Deze ontwikkelingsaspecten vind je terug dankzij educatief speelgoed. Onder educatief speelgoed verstaan we speelgoed die kinderen spelenderwijs vaardigheden bij brengen.


#1. Lichamelijke ontwikkeling

Bij de lichamelijke ontwikkeling onderscheiden we de fijne, grove en sensomotorische ontwikkeling. Blokken, constructiespeelgoed of strijkparels zijn een perfecte optie om de fijne motoriek te stimuleren. Ballen, kindergyms of een balancerbord zijn dan weer ideaal voor de grove ontwikkeling. Sensomotorisch speelgoed vind je opvallend veel terug bij baby’s en peuters. Denk hierbij aan voelboekjes of zachte blokken. Maar ook voor oudere kinderen zijn hier opties in, denk maar bijvoorbeeld aan slijmerige toestanden of klei, of wat je tegenwoordig ook weer veel ziet opkomen zijn de modderkeukentjes of sensorische tafels.


#2. Cognitieve ontwikkeling

De cognitieve of denkontwikkeling leert kinderen concepten als oorzaak – gevolg, probleemoplossend denken, ‘creatief en buiten het kader’ – denken. Memory of domino’s zijn hier de meest gekende voorbeelden. Maar ook puzzels of knutselprojecten kunnen perfect. Spelen met cijfers om te leren tellen en rekenen of horen van woorden en geluiden zijn waarbij de taalontwikkeling wordt gestimuleerd vallen onder de cognitieve ontwikkeling.


#3. Sociale & emotionele ontwikkeling

Bij de sociale ontwikkeling gaat het vooral rond het samen leren spelen met anderen, delen en in communicatie gaan. Een gezelschapsspel bijvoorbeeld voldoet aan al deze eisen. Wanneer een spel met meer dan één persoon gespeeld moet worden spreken we van een stimulans in functie van de sociale ontwikkeling. Let op, het is helemaal normaal dat peuters niet met maar naast elkaar spelen. Echt samen spelen zal pas haalbaar zijn rond de leeftijd van drie, maar dan nog verloopt dit soms moeizaam.


Stimuleer het ‘doen alsof’, of zoals we ook zeggen ‘rollenspel’. Een speelgoedkeukentje, poppenhuis of verkleedspullen zijn hier geschikt voor. Maar ook zeker prentenboeken rond gevoelens zijn erg goed voor de emotionele ontwikkeling.


#4. Seksuele ontwikkeling

In tegenstelling tot wat sommige denken gaan we in dit aspect geen kinderen seksuele cadeaus geven. Uiteraard niet. Als we spreken over de seksuele ontwikkeling van jonge kinderen dan gaat dit over het lichaam en zelfbeeld, een persoonlijke ontwikkeling. Algemeen kunnen we stellen dat seksueel spel tussen kinderen bijdraagt tot een gezonde genderidentiteitsontwikkeling en de ontwikkeling tot een gezond lichaamsbeeld en lichaamsbesef. Hiermee wil ik zeker niet beweren dat je hiermee je kind stuurt naar een bepaalde gender. Voorzie een breed beeld voor kinderen; boekjes over verschillende relaties, zelfbeeld en lichaam zijn zeker handig.
Mijn laatste tip is vooral; begin tijdig aan de lijstjes. Er zijn meer mensen – dan dat je in eerste instantie zou denken – beginnen optijd aan het inkopen van hun cadeautjes. Zo bespaar je niet alleen een hoop stress, het spreidt toch vaak de hoge kosten in de decembermaand. Maar hé, dankzij deze blog ben jij helemaal klaar om een top lijst te maken!

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page