Zwanger en veilig welnessen; wat mag (niet)?
Je bent zwanger en zou graag gaan relaxen in de wellness, maar mag dat wel? Is dit wel veilig? Yes! Al zijn er wel een aantal aandachtspunten waarop je moeten letten. Lees in deze blog meer over zwanger en veilig welnessen.

Zwanger zijn, naar mijn ervaring voelt het dit keer fantastisch. In tegenstelling tot mijn eerste zwangerschap, geniet ik nu des te meer van elke verandering die mijn lichaam maakt. Maar eerlijk is eerlijk, we moeten ook veel 'opofferen' in afwachting van de bevalling. Negen maanden geen sushi of gerookte zalm, geen wijntje of heerlijke cocktail en in de pretparken zijn we goed om op de zakken te passen, want we mogen nergens in.
Begrijp me niet verkeerd, uiteraard 'offeren' we onszelf op met veel plezier voor de groei van het leven in onze buik daar. Maar is het dan ook helemaal een no - go als ik als zwangere graag wil genieten van een wellness - dagje? Wat mag en wat absoluut niet? Want uiteraard wil je geen dingen doen die de baby in gevaar zouden brengen ...
Sauna; yay or nay?
Zelf ben ik geen fan van de sauna of toch niet voor lange tijd. Ik ben content met tien minuutjes maar nadien heb ik het dan ook gehad. Als je zwanger bent is het vooral afhankelijk van hoelang je zwanger bent of je al dan niet in de sauna mag.

In de eerste 15 weken (of tijdens het eerste trimester) raadt men de sauna sterk af. Door de hoge temperaturen zou er een verhoogde kans kunnen zijn op aangeboren afwijkingen bij de baby. De warme temperaturen zouden mogelijks een negatieve invloed hebben op de volle ontwikkeling waarin de baby zich dan bevindt. Laten we dus concluderen dat de sauna een dikke vette nee is tijdens het eerste trimester.
In het tweede trimester kan je wel naar de sauna gaan. Maar ook hier overdrijf je niet op vlak van timing, tien minuutjes is voldoende. Let ook op de temperatuur van de sauna. Ga voor 60 - 80 graden en niet hoger. Een infrarood sauna doe je niet, omwille van de stralingen. Twijfel je? Vraag dan steeds rad aan de gynaecoloog of vroedvrouw.
Relaxen in het water, doen of niet?
Wanneer ik een wellness boek is dit voornamelijk om te kunnen genieten van een jacuzzi. Ik heb geen probleem om daar twee uur in te zitten, check! Over het algemeen kunnen we stellen dat een bubbelbad, jacuzzi of hottub kunnen tot week 32. Daarna is het mogelijk dat je al enige ontsluiting hebt, en die combo is natuurlijk niet ideaal op vlak van infecties en dergelijke.

Maar ook hier is het belangrijk om rekening te houden met timing. Men raadt aan om niet langer dan 15 minuten in een bad te gaan dat warmer is dan 39 graden.
De ideale wellness combo
Dus, wat kunnen we concluderen; het is perfect toegelaten om er een paar uurtjes tussenuit te gaan met je zwangere buikje, mits je rekening houdt met enkele aandachtspunten. Heb je een gecompliceerde zwangerschap, dan ga je beter opzoek naar een andere manier van ontspanning.
Blijf ook nooit te lang in warme temperaturen, hierbij geldt zowel jacuzzi, bubbelbad of sauna. Maar als je enkele uurtjes boekt in een privé - sauna kan je perfect afwisselen. Zo ging ik na een kwartiertje even op de ligzetels liggen of even naar het terras. Daarna kon ik perfect weer de jacuzzi in.

Sauna Delizia; aanrader!
Aangezien het echt wel super lang geleden was dat ik en mijn echtgenoot even een momentje voor ons tweetjes hebben gehad, was ik super blij met deze spontane uitstap. We boekten 2,5 uurtjes bij Sauna Delizia in Rumst én vonden het ge - wel - dig!
We reserveerde de Zen I - unit, een ruimte uitgerust voor twee personen met jacuzzi, Finse sauna en dubbele regendouche. Je hebt ook toegang tot een gezellig zonneterras en kan er je eigen muziek opzetten. Als extra namen we ook nog het ontbijt. Heerlijk was dat! Gewoon zalig genieten met ons tweetjes. De wellness ruimte was zeer netjes, het ontbijt was heerlijk, de service super vriendelijk én het gezelschap (van mijn man ;-) ) maakte het helemaal af.
Ben jij gaan welnessen tijdens de zwangerschap of wacht je liever toch nog? Laat het weten in de reacties.