top of page

Zwangerschapsfotoshoot onder water, uniek in België.

Opzoek naar een originele en unieke zwangerschapsfotoshoot? Waarom geen shoot onderwater? In landen als Afrika en Duitsland is het populair, hier in België nog onbekend. Vandaag zet ik met veel plezier dit unieke concept in de spotlight. Want ik deed het! Hoe het werkt en mijn ervaring lees je hier.Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden, toch? En aangezien ik dit keer optimaal geniet van mijn zwangerschap (in tegenstelling tot de vorige), wil ik alles uitproberen. Van melkbad tot zwangerschapsmassage, van verzorgingsproducten voor de buik tot - uiteraard ook - een zwangerschapsfotoshoot.


Maar het aanbod voor een zwangerschapsfotoshoot is zo groot dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. En eerlijk toegegeven? Het is toch ook vaak een beetje hetzelfde, niet? Elke fotograaf heeft uiteraard haar/zijn huisstijl, maar toch blijft het allemaal een beetje hetzelfde, niet?! En toen ontmoette ik Petra Van Borm, fotografe gespecialiseerd in zwangerschapsfotoshoots onder water. Een uniek concept in België.


Dus trok ik mijn stoute schoenen aan en nam ik contact op met Petra. Want naar dit originele concept was ik duidelijk opzoek!

Een fotoshoot onder water, hoe verloopt dat?

Eerst en vooral nodigt Petra jou uit voor een kennismakingsgesprek, dit kan zowel online of in real life. Dit gesprek duurt een klein uurtje en hierin maak je niet alleen kennis met elkaar, Petra geeft je al een eerste keer wat uitleg. Want zo een fotoshoot onder water is meer dan alleen wat foto's nemen.


Als je de foto's bekijkt van eerdere zwangerschapsfotoshoots onder water ziet het er op zich allemaal niet moeilijk uit. Maar in realiteit is dit dus niet zo easy als je in eerste instantie zou denken. Bij het poseren komt zoveel bij kijken. Onder water vliegen jouw haren van hier naar daar, de kledij blijft ook niet altijd steken zoals je wil en is het dan de bedoeling dat je je adem in kan houden? Neen, absoluut niet!


Ademhalingstechnieken, ook nuttig voor bij de bevalling.

Terwijl Petra je tijdens het (online) gesprek alle nuttige tips op vlak van poses en visualisatietechnieken geeft, leert ze je ook ademhalingstechnieken. Want het is niet de bedoeling dat jij als aanstaande mama je adem inhoudt onder water. Dit zou trouwens niet goed zijn voor de baby. Het is net de bedoeling dat je uitademt onder water. Hoe dat in zijn werk gaat leert ze jou zowel in dit gesprek als in het zwembad zelf.


Alle ademhalingstechnieken die je leert tijdens deze shoot zijn ook super handig voor tijdens de arbeid. We weten allemaal dat een rustige mama veel bevorderlijk is voor de bevalling.


Voor de onderwaterfotoshoot zelf wordt een privé zwembad afgehuurd. Op de dag van jouw afspraak heb je hier ruimte om je om te kleden, rustig naar de WC te gaan enzoverder. De ruimte is privé waardoor jij je als aanstaande mama helemaal comfortabel voelt.


Doorheen de fotoshoot begeleidt Petra jou op vlak van ademhalingstechnieken, poses en houdingen. Alhoewel het soms verdomd moeilijk is om onder water te blijven (je bent sneller boven dan je zou denken!) blijft Petra positief en zorgt ze ervoor dat jij de ervaring van je leven beleeft.


Waarom een zwangerschapsfotoshoot onder water?

Dat ik dit concept ontzettend cool en origineel vind, dat vertelde ik eerder. Ik ben zelf ook ontzettend fan van water, net zoals de rest van mijn gezin. Onze oudste dochter zou uren onder de douche of in het bad kunnen spelen, houdt van zwemmen en is niet bang van water. Ik hoop dus ook dat onze jongste baby even grote fan van water wordt als wij.


Onder water gefotografeerd worden heeft tal van voordelen omwille van de bewegingen die je als aanstaande mama maakt. Er is minder druk op de gewrichten dankzij de zwaartekracht en mindere intensiteit. In het water voel jij je ook letterlijk lichter, wat ook fijn is in het laatste trimester. Bovendien werkt bewegen in het water bevorderlijk voor rug - en spierpijnen. Maar het grootste en mooiste voordeel? De connectie tussen mama en kind. Onder water is het muisstil en om de één of andere reden reageerde de baby in mijn buik ook veel actiever dan tijdens een gewone dag.


Maar het grootste en mooiste voordeel? De connectie tussen mama en kind.


Praktische info.

Iedereen kan een zwangerschapsfotoshoot onder water doen, je hoeft hier geen zotte duikersskills voor te hebben of een vooropleiding. Petra begeleidt je door het hele proces. Op géén enkel moment moet jij je adem inhouden, dit zou onveilig zijn. Ook wanneer jij je angstig voelt zal Petra jou perfect ondersteunen en begeleiden.


Doordat er vanaf 36 weken meer kans is op opening en je energielevel een pak lager zal staan, raadt men aan om de fotoshoot in te plannen tussen 28 en 32 weken. Indien jullie dit wensen kan je een zwangerschapsfotoshoot laten doorgaan met partner. Dit levert niet alleen prachtige beelden op, het is nog eens een laatste mooie moment tussen jullie tweetjes.


Wist je trouwens dat Petra een fantastische kast aan kledij heeft? Zo kan jij stralen in outfits die je niet voor mogelijk had gehouden.

Geen enkele fotoshoot is gratis en voor deze betaal je iets meer, dat klopt. Maar als je gaat vergelijken zie je bij vele fotograven dat zij ook al 250 euro vragen en dit dan gaat over een tijdspannen van twee uurtjes en enkele foto's. Voor deze fotoshoot betaal je als mama alleen 395 euro. Wanneer je gaat voor een fotoshoot met je partner betaal je 475 euro.


Prijzig, maar zeker de moeite. Want nu ik het gedaan heb weet ik, dit was een once - in - your - life - ervaring. Ik heb me niet alleen kei hard geamuseerd tijdens de shoot, ik kreeg er ook nog eens fantastische resultaten voor in de plaats.


Heb je zelf interesse in deze fotoshoot onder water? Klik hier en kom in contact met Petra. Wist je trouwens dat de dag van mijn fotoshoot VTM Nieuws langskwam om een reportage te maken rond dit unieke concept? Herbekijken kan hieronder.
163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
    bottom of page